пʼятницю, 30 січня 2009 р.

Так хочеться літа


Поблизу палацу Тарновських
(село Качанівка, Ічнянський район, Чернігівська область)

суботу, 24 січня 2009 р.

Ирина Соломаха написала книгу о черниговском епископе Ионикии Галятовском


Во времена, о кото­рых идет речь, Черни­говская епархия подчи­нялась напрямую Кон­стантинополю (там и сейчас есть вселенский патриарх, но Чернигов, увы, подчиняется Кие­ву, Москве). Столица была в Батурине. Там же сидел очередной гет­ман. Хорошие были вре­мена или плохие? Нам отсюда сложно разоб­рать. Понятно, что микроволновок и пампер­сов не было, а одно это уже существенно за­трудняет жизнь. Но.

Галятовский откры­вал типографии, издавал книги, причем не только свои. Свободно высказы­вался о современных ему политиках, о евреях, о том, как нужно пить. Умеренно пейте и не с кем попало, призывал он соотечественников. Призывал не грешить. Составил даже перечень грехов и издал отдельной книгой. Об ук­раинских политиках гово­рил, что они непостоян­ные, непоследовательные и некомпетентные. Позже книги Галятовского со­жгут на площади в Москве. Не удивительно, что его имя не затерялось в исто­рии и до сих пор интересно исследователям.

В книге Ирины Соломахи (она начальник от­дела горсовета по связям с общественностью, кроме того, преподает в Чер­ниговском педуниверситете), так вот, в ее книге ничего нет ни о водке, ни о евреях. Монография называется “Христиан­ская антропология Иони-кия галятовського”. Напи­сано о философии Галя­товского: поисках прав­ды черниговским еписко­пом, учеником другого епископа, Лазаря Барановича. В свое время Ионикий Галятовский был и ректором Киево-Могилянской академии. Похо­ронен в Чернигове.

После презентации в библиотеке имени Коцю­бинского Ирина Соломаха рассказала, как ей работа­лось над книгой. Кстати, ну они и дают, там, в горсове­те. Кто в клипах снимает­ся, кто книги пишет, кто в футбол играет лучше всех! С таким горсоветом газет­чики без новостей никогда не останутся!

– Книга была напи­сана в соавторстве с док­тором философских наук Ириной Богачевской за четыре месяца на основе моей кандидатской диссертации об Ионикии Галятовском, – сказала Ирина Григорьевна. – Работа над диссертацией, с пере­рывами, заняла не меньше пяти лет.

– Писали от руки? Или на компьютере?

– Когда я начинала эту работу, компьютера у нас еще не было. Первые страницы писала от руки.

– Сколько стоит из­дать книгу, что для это­го нужно?

– Монография изда­на управлением по делам прессы и информации об-лгосадминистрации в рам­ках программы поддержки местных авторов. Про­грамма финансируется из областного бюджета. (За год было напечатано 13 книг, финансирование было открыто на 19 книг, они еще печатаются. – Прим. ред.) Какую книгу печатать, какую нет, реша­ет комиссия, которую воз­главляет председатель областной писательской организации Станислав Репьях. В ее состав входят такие известные люди, как журналист, историк Сер­гей Павленко, декан исто­рического факультета, профессор Александр Ко­валенко и другие.

– Какими были от­ношения с соавтором?

– Как у учителя и ученика.


Ольга Макуха, газета “Весть”

четвер, 22 січня 2009 р.

До Дня соборності України

Круглий стіл під назвою "Соборність як символ консолідації нації" відбувся 21 січня у Чернігівській міській раді.

Організатором заходу виступив відділ зв'язків з громадськістю міської ради.
Участь у засіданні круглого столу взяли працівники органів державної влади та місцевого самоврядування, народні депутати та депутати міської ради, науковці, представники політичних партій, громадських організацій, засобів масової інформації.

Як повідомила начальник відділу зв'язків з громадськістю Ірина Соломаха, захід приурочений до 90-ї річниці проголошення Акту Злуки українських земель, що 22 січня 1919 року об'єднав Західно-Українську Народну Республіку з Українською Народною Республікою в єдину соборну Україну.

У вступному слові секретар міської ради Олег Шеремет привітав присутніх з одним із найважливіших національних свят України – Днем Соборності та відзначив, що ті пам’ятні історичні події сформували підґрунтя для відродження незалежної демократичної України та утвердження національної ідеї. Олег Семенович згадав події 1990 року, коли в пам'ять про славетну акцію 1919 р. було влаштовано "живий ланцюг" з тисяч громадян від Києва до Львова і далі до Карпат, який зробив значний поштовх до здійснення вікової мрії українців про незалежність.

Науковці проаналізували основні етапи формування української державності, яка в своєму розвитку пройшла неймовірно складний тернистий шлях аж до 1991 року. Адже для українського народу, віками позбавленого своєї власної державності та розірваного на частини між сусідніми країнами, проблема соборності України завжди була особливо гострою. Основну увагу було зосереджено на причинах, що заважали становленню української незалежності, також, на уроках, які треба винести, щоб не допустити повторення помилок минулого. Зокрема, депутат міської ради Володимир Ступак вважає, що навколо основних державних інтересів необхідно об'єднання всіх політичних сил незалежно від партійної приналежності.

На думку учасників круглого столу, сучасне покоління зобов’язане зробити висновки з уроків нашої історії, повсякчас пам’ятаючи про незліченні жертви, принесені на вівтар соборності й державності, та дбати про те, щоб Незалежність і Соборність завжди були невід’ємними атрибутами нашої держави.
"Досягнення географічної єдності українських земель – це лише перший крок соборної держави, - наголосила начальник відділу зв'язків з громадськістю, кандидат філософських наук Ірина Соломаха. - Запорукою консолідації нації має бути культурне, світоглядне, інтелектуальне єднання українців".

Учасники круглого столу зійшлися на думці, що українському народу необхідно згуртуватися навколо національної ідеї та бути свідомим того, що лише в умовах міжнаціональної злагоди та загальнонаціональної єдності можна досягти збереження української соборності, яка є запорукою стабільності й процвітання вільної демократичної держави.


Відділ зв'язків з громадськістю міської ради

середу, 21 січня 2009 р.

Перша ластівка

Свою першу монографію «Християнська антропологія Іоаникія Галятовського» презентувала у Центральній бібліотеці ім. М. Коцюбинського Ірина Соломаха — начальник відділу зв’язків з громадськістю міської ради, а за сумісництвом і викладач Чернігівського державного педагогічного університету, кандидат філософських наук.

Співавтором книги є доктор філософських наук, проректор одного з київських вузів Ірина Богачевська. Монографія стала переможцем конкурсу в рамках обласної програми підтримки видання творів місцевих авторів «Українська книга» управління преси та інформації облдержадміністрації, а тому її видання не коштувало авторам ні копійки. Зараз книга номінована на звання «Краща книга року» у галузі «Наукова література».

— Дослідникам відомі 14 творів Іоаникія Галятовського, ректора Києво-Могилянської академії, улюбленого учня Лазара Барановича, єпископа Чернігівського, видатного представника Чернігівського філософсько—літературного кола ХVII—XVIII ст. Усі вони були, якщо говорити сучасною мовою, «бестселерами» — перші перевидавалися по шість—сім разів! Потім звичайно за просвітницькі ідеї і, м’яко кажучи, несхвальні відгуки про владу їх друк заборонили і навіть спалювали на вогнищах. Це була непересічна людина і просвітник — дослідник вічних проблем, таких як поняття «правда» та «істина»!

Книга вже з’явилися у чернігівських бібліотеках і буде цікавою як для науковців, богословів і студентів, так і для всіх, хто цікавиться проблемами антропології і чернігівською релігійною філософією.


Ольга Чижова, газета "Чернігівські відомості"

неділю, 18 січня 2009 р.

Творчість в усіх її проявах найкраща панацея від будь-яких криз








25 січня в приміщенні чернігівської міської бібліотеки ім. М. Коцюбинського відбулася презентація наукової монографії "Християнська антропологія Іоаникія Галятовського".

Співавторами книги є я та моя колега доктор філософських наук Ірина Богачевська. Нажаль, через робочу завантаженість вона не змогла взяти участь у цій презентації.
Я вдячна усім своїм друзям, колегам, просто знайомим, які цього дня прийшли привітати мене з дійсно важливою у моєму житті подією.

пʼятницю, 16 січня 2009 р.

Презентация книги "Христианская антропология Иоаныкия Галятовского"

Начальник отдела по связям с общественностью горсовета Ирина Соломаха презентовала книгу, написанную в соавторстве с Ириной Богачевской.



webtv.net.ua