неділю, 22 березня 2009 р.

«ТІК» лікував чернігівців від нудьги й одноманітності


Коли вперше почула чудову пісню про «небритих і неголених диких оленів», навіть подумати не могла, що стоятиму в черзі за автографом вокаліста – баяніста Віктора Бронюка і неабияк радітиму, «вполювавши» його. А трапилася така нагода після неймовірно чудового концерту вінницького гурту «ТІК» в міському будинку культури з народною назвою «Хіміки». Тіківці завітали до нашого древнього Чернігова в рамках всеукраїнського «Тихого туру» і потішили шанувальників своїми нев’янучими (як засвідчило дружнє підспівування залу) хітами – «Олені», «Білі троянди» (авантюрний кавер), «Апрєль», «Полька», «Про Капєц», «Ой піду я на гору крутую», «Прощайте, дівчата», «Сосюра», «Вчителька»… Але особливо вподобали чернігівці «Свєту» – мелодію, присвячену, за словами лідера «ТІКу» Віктора Бронюка, акулам пера – «незалежним журналістам». Віктор щиро тішився розкішним букетом білих хризантем від Ірини Соломахи – начальника відділу зв’язків з громадськістю міської ради. Квіти – яскраве свідчення всенародної любові й правильного розуміння суті цієї жартівливої пісні.

До речі, моєму подиву не було меж, коли побачила на концерті високих державних посадовців. Зокрема, такого серйозного чоловіка як начальника фінансового управління Чернігівської міської ради Віктора Бистрова та ще й з дружиною Ганною, подружжя Олександра й Ірину Соломах із сином. Серед шанувальників гурту громадський активіст і політик Олександр Ломако, екс-секретар міськради Віталій Голець… Отже, пісні «тіківців» любимі всіма, незалежно від посади, суспільного статусу, політичного забарвлення, віку й статі. Солідні чернігівці й дітвора підтанцьовували й наспівували, не шкодуючи долонь для щирих оплесків захоплення музикантам. А магнетизм оригінальних і нешаблонних творінь у простоті й зрозумілості кожному українському слухачеві, відвертій гостроті й розкутості, наївності й гуморі народних переспівів, неприлизаності текстів пісень про кохання і повсякденні реалії життя-буття. Та й самі хлопці зізнаються, що творчість і музика гурту «Тверезість і культура» – «для усіх живих людей».

Ольга Чернякова, «Європейська Україна» для управління культури та туризму облдержадміністрації

середу, 18 березня 2009 р.

"Християнська антропологія Іоаникія Галятовського"


З повним текстом моєї монографії "Християнська антропологія Іоаникія Галятовського", яка напочатку цього року побачила світ, можна ознайомитися завітавши на сайт журналу "Сіверянський Літопис".

В монографії вперше розглядається антропологічна спадщина І. Галятовського, викладена в комплексі проаналізованих авторами богословських та проповідницьких творів видатного представника Чернігівського філософсько-літературного кола другої половини ХVІІ – початку ХVІІІ ст. Стрижневою проблемою християнської антропологічної спадщини І. Галятовського постає вчення про православну людину як шукача правди та про ідеал правдивого життя за законами християнської моралі задля служіння «православному народові й Батьківщині».

Для науковців, викладачів та студентів вищих навчальних закладів, богословів, всіх, хто цікавиться проблемами православної антропології і діяльністю Чернігівського філософсько-літературного кола другої половини ХVІІ – початку ХVІІІ ст.

четвер, 5 березня 2009 р.

Особистість - основа формування держави


Під такою назвою сьогодні в Чернігівській міській раді пройшов круглий стіл, присвячений пам’яті Т.Г.Шевченка, який організовано відділом зв’язків з громадськістю міської ради.

Пригадати життя та творчість видатного письменника, поета, художника зібралися представники органів державної влади та місцевого самоврядування, науковці, депутати міської ради, представники політичних партій та громадських організацій, а також засобів масової інформації.

У вступному слові секретар міської ради Олег Шеремет наголосив, що відзначення 195-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка для кожного українця це видатна подія, святковий день, адже його творчість актуальна і на сьогодні. «Ніхто з письменників не зміг повторити його творчий шлях. Тарас Григорович – це ідеал, символ, взірець для кожного громадянина нашої держави. З часом, перечитуючи його творчість, розумієш та сприймаєш її по-іншому».

На думку директора науково-методичного центру управління освіти міської ради Ніни Куранди, твори Т.Г.Шевченка – явище невичерпне і нескінченне. «Говорячи про його особистість, можна сказати, що він – великий геніальний поет – пророк нашого часу, символ боротьби, нескореності українського народу».

Також зауважила, аналізуючи творчість українського Кобзаря, можна зробити висновок, що ніхто з письменників не оспівував жінку, дівчину так як він, а особливою темою його безсмертних творів є любов до своєї землі, до України.

Начальник управління культури міської ради Олег Васюта розповів про життєвий та творчий шлях Т.Шевченка, зокрема зупинився на значенні його творчості для Чернігівщини.

З доповіддю «Принциповий антропоцентризм Т.Г.Шевченка у пізнанні світу» виступила начальник відділу зв’язків з громадськістю міської ради Ірина Соломаха. Вона зазначила, що філософське світосприйняття Тараса Григоровича Шевченка належить до того ряду, що в українській духовній традиції можна охарактеризувати як «філософію трагедії». Мова йде про філософію як вираз душі страждальця, вираз усвідомлення ним трагедії як власної долі. При цьому йдеться не лише про трагічні обставини особистого життя Великого Кобзаря, а й прийняття ним на себе трагедії буття рідного народу, України, що утворює світ, який визначає обрії реального існування поета. Світ щасливої спільності, зародки якого існують і в минулому, і в сучасному України, вбачається Шевченкові абсолютно пануючим у її майбутньому. Це світ, звільнений від сил зла — закріпачення людини людиною, національної і політичної залежності.

Учасники заходу зійшлися на думці, що творчість кобзаря багато чому навчила і вчить наше покоління, тому потрібно відроджувати та прищеплювати любов до видатних творів Шевченка молодому поколінню, адже творчість Шевченка не можна ні з ким сплутати, він є унікальним і неповторним, величним сином свого народу.
Відділ зв’язків з громадськістю Чернігівської міської ради