неділю, 31 травня 2009 р.

Ірина Соломаха у мери не збирається

Напередодні виборів різних рівнів активізувалися різноманітні аналітичні центри та експерти. Про те, хто чого вартий та що таке політична аналітика, «Високому Валу» розповіла начальник відділу зв’язків з громадськістю чернігівської міської ради Ірина Соломаха.

У Державній академії управління при Президенті України пані Ірина освоює спеціаліність "Політична аналітика та політичне прогнозування".

Пані Ірина розповідала, що політаналітикою та політпрогнозуванням цікавиться давно, адже її робота пов’язана не тільки зі ЗМІ, а й з процесами, які відбуваються в політикумі, як регіональному, так і загальнодержавному.

Пані Соломаха відзначила, що в Чернігові є не політаналітики, а лише політологи-практики, які отримали знання на практиці, приймаючи учать в двох, трьох, чотирьох виборчих компаніях місцевого, регіонального,а іноді і всеукраїнського рівня. Наприклад, Тарас Вознюк, за її словами, брав участь у діяльності всеукраїнського напрямку.

Серед політологів Чернігова пані Ірина змогла виділити 4-5 осіб.

Чернігівські імена

- Кого ви можете назвати чернігівськими політологами?

- Це ті люди, яких ми найчастіше чуємо – це Тарас Вознюк, Юрій Паперний, Олександр Ломако, Дмитро Зінін, іноді з’являються ще два-три прізвища. Зараз Павло Пущенко намагається стати політологом і це дуже приємно, тому що це молода перспективна особа. Але це все, повторюсь, називається політологічна практика – це не є аналітика.

Особисто я на сьогоднішній день довіряю Тарасу Вознюку, тому що він хоча і політолог-практик, але у нього завжди був схил до складного аналітичного мислення, він міг прочитати сторінку, а розказати стільки, наче цілу монографію прочитав, він вмів правильно робити висновки з невеличкої кількості інформації, тобто на сьогоднішній день з усіх чернігівських політологів, і хай не ображаються колеги, найбільш цікавим і нестандартним є пан Вознюк.

Якщо ж спілкуєшся з київськими політологами,то це звичайно зовсім інший рівень. Ці люди, роблячи висновки, базуються не лише на досвіді, а на глобальних знаннях політичних процесів, світових практик і прикладів, тому що у нас є невеличкі свої особливості, але сценарій розвитку політикуму дуже схожий на все те, що вже в світі в більшості своїй відбулося, – вважає Ірина Соломаха.

Пані Ірина розповідала, що нещодавно журнал «Коментарі» видав номер, присвячений українським політаналітикам. В цьому виданні була окрема стаття, яка розповідала, хто з політичних аналітиків за останні п’ять років «влучив в ціль» своїми прогнозами – як загальноукраїнськими, так і регіональними. Згадувались найбільш відомі прізвища і обличчя, які відомі завдяки українським центральним каналам.

- Особисто я знаю двох чернігівських аналітиків-практиків. Якби ми підняли їх «пророцтва» за 3-4 роки тому, то я думаю, що громада, яка до них прислуховувалась, була б дуже вражена, тому що потрапляння в ціль не було навіть на 15% (приблизно 8-9%).

Тож я на їхньому місці так голосно не заявляла б про свій професіоналізм, базуючись на тих матеріалах, які є в газетах.

Політичні процеси на Чернігівщині

- Наші регіональні політичні зміни дуже схожі на ті, що відбувається на загальноукраїнському рівні, - каже «головний піарщик» чернігівської мерії.

– Наприклад, немає стабільності як в БЮТі, так і в «регіонах» – і ми як раз були свідками переобрання голови міської партійної організації Партії регіонів. Ми бачимо, які складні відносини в міській партійній організації БЮТу на сьогоднішній день, є непорозуміння, хто насправді очолює міську партійну організацію, в чернігівському БЮТі є два умовні лідери.

Подобається це комусь чи ні, але позитиву партіям це не додає, так само як і іншим політичним силам, де відбуваються подібні процеси. Є конфлікт і в чернігівській організації Соціалістичної партії України. Точніше, не в самій партії, а у відносинах з депутатським корпусом, який на сьогодні присутній. Коли він буде вирішений – невідомо, чи дійдуть вони перемир’я між собою – теж невідомо.

Тож такі конфлікти між основними лідерами в чернігівському політикумі надають великі можливості невеличким політичним партіям, які є менш впливовими, але за цей час вони глибше починають працювати з громадою.

Зараз ми бачимо, як яскраво спалахнула «Свобода» і в місті, і в області. Починає відновлюватися «Рух» – можливо це за рахунок того, що їх інтереси поєднуються з інтересами «Свободи», але ми бачимо активність, бачимо заходи, які вони проводять, виступи лідера Ступака почастішали і стали навіть більш жорсткішими, що для нього нехарактерно, – розповіла пані Соломаха.
Нові сили

На питання щодо появи нових політичних сил у Чернігові Ірина Соломаха підсумувала новини травня.

- Які сили ви вважаєте найбільш перспективними?

- Приїзджав Володимир Семиноженко - презентував нове громадсько-політичне об’єднання, яке створюється «на базі» екс-президента пана Кучми. Паном Семиноженко були представлені навіть нові люди, точніше «нові-старі» люди. Одним з лідерів цього ГПО є Дмитро Попов, що є цікавим нюансом, по відношенню до нього ми не бачимо ніяких питань від Соціалістичної партії, хоча він практично в новому угрупуванні. Тож, напевно, ця політична сила буде нарощувати всій потенціал.

Анатолій Гриценко також вже перебував з візитом в Чернігові. Ми знаємо, що є громадська організація, яку очолює Олександр Ломако, вони працюють останній рік, і тому, підвищуючи свій рейтинг, вони тим самим підвищують і будуть підвищувати рейтинг цього громадського напрямку пана Гриценка.

Найбільш скандальна новина – всі чекають того, хто ж очолить «Фронт змін» пана Яценюка, тому що згідно всеукраїнських соціологічних опитувань ця політична сила має третє місце, найбільш яскраве швидке просування за кількістю людей, які схиляються до неї. Хоча в принципі конкретного бачення, що ж буде являти собою «Фронт змін», немає.

Всі рівняються на лідера Арсенія Яценюка, який молодий, амбітний, він подобається і середньому поколінню, і люди пенсійного віку починають схилятися до нього, оскільки багато з тих діячів, хто при владі або ж в опозиції надоїли вже, чесно кажучи.

Місцеві вибори

Начальник управління зв’язків з громадськістю дала свій проноз на місцеві вибори:

- Згідно із законом вибори мера мають пройти в березні 2010 року. Але до цього часу ми не знаємо, чи будуть внесені зміни до законодавства, «подарують» ще один рік мерам чи не подарують. Проте по тому, що відбувається в нашому місті, ми бачимо, що передвиборчі перегони вже почались умовно.

Вибори до міської ради слід очікувати через рік. Як в нашому місті, так і в нашій державі не можливо говорити, що щось буде саме так. Ми можемо завтра прокинутися – і вже з’явиться новий якийсь шалений указ, оскільки такі радикальні речі завжди відбуваються в державах, де є високий рівень соціальної та економічної нестабільності.

Тобто, в цій ситуації жодна раціонально мисляча людина не скаже, що буде завтра. Будемо сподіватися, що закон переможе хаос, адже навіть поганий закон, якщо він працює, то законні рамки діють.

На сьогоднішній день ми бачимо декілька лідерів:

це наш мер Олександр Соколов, який звичайно буде йти в мери і він має великі шанси;

бачимо на біг-бордах і сітілайтах прізвище пана Савченка, і тут не можна не говорити, що він має певне бажання піти в мери, або сам або когось висуне на цю посаду;

як БЮТ, так і Партія регіонів або будуть висувати свого кандидата, або ж підтримають одного з найрейтинговіших кандидатів на той період – десь за 2 місяці;

окремим табором піде хтось від крайніх правих сил – «Свободи», Руху. Це може бути і кілька кандидатів.

Щодо того, кого буде підтримувати особисто пані Ірина, політолог відповіла, що виходячи із свого досвіду, буду дивитися, що буде реально відбуватися в місті в найближчі 3-4 місяці, а потім зможу висловити чітку свою позицію.

- Свою кандидатуру висувати не планую, оскільки не думаю, що я такого рівня політична особистість і що я маю право висувати себе на таку посаду, - зауважила Ірина Соломаха.

Ольга БАГА, "Високий Вал"

четвер, 21 травня 2009 р.

Крокуємо до Європи

20 травня в Чернігові за участю депутатів міської ради, представників політичних партій та громадських організацій пройшов круглий стіл «Процес євроінтеграції в Україні —регіональні аспекти», присвячений Дню Європи в Україні.


У ході розмови учасники круглого столу розглянули питання євроінтеграційних процесів у місцевому самоврядуванні, виховання справжньої політичної еліти, визначили роль «євроклубів» у розвитку молодіжних ініціатив у регіоні, а також зупинилися на проблемі інформаційно—просвітницької роботи в цьому напрямку.

Секретар Чернігівської міської ради Олег Шеремет акцентував увагу присутніх на порадах Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні, що стосуються дотримання нашою державою ряду умов, необхідних для вступу до Європейської спільноти. Зокрема, він наголосив на таких важливих питаннях, як забезпечення політичної єдності, досягнення стабільного економічного розвитку, боротьба з корупцією, необхідність вивчення іноземних мов, усвідомлення важливості демократичних принципів як частини власної культури. Він вважає, що дотримання цих принципів і приведе нашу державу до Європейської спільноти.
На думку депутата міської ради Віталія Гольца, без посилення позицій місцевого самоврядування говорити про євроінтеграційні процеси в Україні зарано. Він також вважає, що вкрай необхідно прискорити імплементацію вітчизняного законодавства до нормативно—правової бази Європейської спільноти.

А голова Чернігівської громадської організації «Євроклуб» Юрій Ткач упевнений, що майбутнє за молоддю, він переконаний, що роль молоді у розбудові демократичного суспільства та євроінтеграції є надзвичайно важливою, тож цей напрямок потребує суттєвої підтримки з боку держави та органів місцевого самоврядування.

На думку начальника відділу зв’язків з громадськістю міськради Ірини Соломахи, поки ми, українці, не будемо ставитися до себе з повагою як до високоінтелектуальної нації, не будемо відчувати себе справжніми європейцями, нас не будуть сприймати рівними інші європейські держави, а для цього нам необхідно відійти від «хутірної філософії».

Олена Березкіна, газета "Чернігівські відомості"

середу, 20 травня 2009 р.

“Процес євроінтеграції в Україні – регіональні аспекти”

Сьогодні у Чернігові пройшов круглий стіл під назвою “Процес євроінтеграції в Україні – регіональні аспекти” за участю депутатів міської ради, представників політичних партій, громадських організацій та засобів масової інформації, присвячений Дню Європи в Україні.

Секретар Чернігівської міської ради Олег Шеремет акцентував увагу присутніх на порадах Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні, які стосуються дотримання нашою державою ряду умов, необхідних для вступу до Європейської спільноти. Зокрема, він наголосив на таких важливих питаннях, як забезпечення політичної єдності, досягнення стабільного економічного розвитку, боротьба з корупцією, необхідність вивчення іноземних мов, усвідомлення важливості демократичних принципів як частини власної культури. "Всередині країни ми маємо виховати ту еліту, яка буде достойно представляти Україну не лише в Європі, а й цілому світі", - підкреслив О.Шеремет.

Про роль шкільних "євроклубів" у розвитку молодіжних ініціатив у регіоні розповів голова Чернігівської громадської організації "Євроклуб" Юрій Ткач. Він детально зупинився на їх меті і особливостях діяльності. "На сьогодні на Чернігівщині майже немає неактивних євроклубів, майже всі вони проводять різноманітні заходи, як на рівні навчального закладу, так і на рівні своєї адміністративної одиниці – села, райцентру," – наголосив Ю.Ткач. На його думку, суттєвою перепоною в роботі євроклубів є недостатнє фінансування та неналежне технічне забезпечення. Керівник ГО "Євроклуб" переконаний, що роль молоді у розбудові демократичного суспільства та євроінтеграції є надзвичайно важливою, тож цей напрямок потребує суттєвої підтримки.
Депутат міської ради Віталій Голець дослідив євроінтеграційні процеси в місцевому самоврядуванні. Він вважає, що запорукою їх активізації має стати посилення позицій місцевого самоврядування. Також необхідно прискорити імплементацію вітчизняного законодавства до нормативно-правової бази Європейської спільноти.

Заступник начальника відділу інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю обласної ради Михайло Коропатник підтримав думку про необхідність завершення політичної реформи в Україні, особливо в частині посилення ролі місцевого самоврядування.

Депутат міської ради Олександр Мельник запропонував підтримувати ті громадські організації, які співпрацюють із зарубіжними країнами, задля того, аби якомога більше українців на власні очі могли побачити життя людей в європейських країнах.

Президент "Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень" Геннадій Максак поділився власними спостереженнями щодо передумов вступу тих чи інших країн до Європейської спільноти.

Начальник відділу зв'язків з громадськістю міськради Ірина Соломаха процитувала класика української філософії – Пантелеймона Куліша, який вважав, що Україна керується "хутірною філософією". Вона підкреслила, що без повноцінного розвитку регіонів неможливо стати європейською країною у будь-якому розумінні цього поняття.

Учасники круглого столу зійшлися на думці, що важливим аспектом пожвавлення євроінтеграційних процесів в Україні є посилення інформаційно-просвітницької роботи.
Захід організовано відділом зв'язків з громадськістю міської ради спільно з громадською організацією "Євроклуб" та Чернігівською організацією ВМГО "Народний альянс молоді".

Відділ зв'язків з громадськістю міської ради

понеділок, 18 травня 2009 р.

КВУ розпочав „голосування” за відкритими списками в мережі Інтернет

18 травня 2009 розпочав свою роботу Веб-ресурс «Національні праймеріз-2009». Модельне голосування за відкритими списками» (адреса в мережі Інтернет -
http://www.primaries-ua.info/). Даний ресус є одним з елементів просвітницької кампанії Комітету виборців України щодо впровадження в Україні виборчої системи з відкритими регіональними списками. Просвітницька кампанія неполітична і має на меті роз‘яснення особливостей нової виборчої системи та популяризацію «відкритих списків» серед громадян України.

У кожному з 27 регіонів на підставі побажань самих політичних партій та експертних оцінок КВУ було сформовано „модельні списки” кандидатів від найбільш рейтингових політичних сил. Всього до списків було включено понад 2000 кандидатів від 15 політичних партій та блоків. При цьому усіх лідерів політичних сил було включено до „списків” від міста Києва. Списки партій і кандидатів на сайті розміщені в алфавітному порядку.

Комітет виборців зазначає, що при формуванні списків стикнувся з нерозумінням, а подекуди агресивною реакцією на проект з боку представників окремих політичних сил. Свої пропозиції щодо списків КВУ надали Всеукраїнське Об‘єднання „Свобода”, партія „Вперед, Україно!” („Народна самооборона”), партія „Єдиний центр”. В багатьох регіонах на пропозицію КВУ відгукнулись представники Народної партії України (Блок Литвина), Української народної партії, Народно-демократичної партії. В той же час категорично відмовилися надавити свої пропозиції регіональні представництва Партії Регіонів та ВО „Батьківщина” (Блок Юлії Тимошенко). Тому списки цих політичних сил КВУ довелося формувати самостійно. КВУ зазначає, що всі дані були отримані з відкритих джерел, а результати проекту не матимуть жодних юридичних наслідків. Відтак, всі закиди щодо незаконності дій КВУ організація вважає безпідставними.

З метою уникнення штучних завищень результатів певних кандидатів КВУ передбачив певні обмеження – протягом доби з одного комп’ютера не можна проголосувати більше одного разу.

Модельне голосування в мережі інтернент відбуватиметься 18-31 травня 2009 року, після чого будуть оголошені його результати.

Комітет виборців України наперед просить вибачення, якщо в написанні окремих імен або посад зустрічають помилки чи неточності. Про будь-яку некоректну інформацію прохання повідомляти на адресу secretar@cvu.kiev.ua

© Комітет Виборців України, 2009

середу, 13 травня 2009 р.

Переможців визначено

Напередодні Дня Перемоги визначено переможців конкурсу «Краща книга року». Він проводиться вже протягом 10 років і став досить популярним.

На жаль, серед переможців в останні роки не з’являється нових імен, хоча талановита молодь на Чернігівщині безумовно є. Цього року помітним явищем стала нова книжка відомого науковця Тамари Демченко «Батько Шраг» про Іллю Шрага, відомого громадського діяча початку 20— го століття. Тамара Павлівна отримала перемогу у двох номінаціях: «Премія міського голови» Олександра Соколова та «Наукова література». До речі, друге місце в цій номінації посіла начальник відділу зв’язків з громадськістю міськради Ірина Соломаха за філософську працю разом з Іриною Богачевською «Християнська антропологія Іоаникія Галятовського». Не можна не згадати й нашого колегу, редактора «Гарту» Дмитра Іванова, який переміг у номінації «Поезія» за нові твори «Село у терновому вінку», «Монолог з 33— го».

Переможців конкурсу привітали заступник міського голови Оксана Тунік— Фриз та начальник міського відділу культури Олег Васюта.


Аркадій Стежеринський, Газета "Чернігівські відомості"

понеділок, 11 травня 2009 р.

І доки «совок» живий, Юрій Соколов не залишиться без роботи

«Уявляєте, там навіть люди живуть! Облізлі стіни, стійкий запах людських випорожнень, єдиний на кілька сімей умивальник… Я доки не сфотографував, ледве свідомість не втратив». На обличчі фотохудожника якимсь дивним чином поєдналася відраза до образу, що він змалював, та промінчик в очах і гордість за зроблену світлину… Юрій Соколов, московський фотохудожник, з яким мені днями довелося познайомитися.

До Чернігова його закинула експедиція, яку він здійснює містами колишнього СРСР в пошуках цікавих видових артефактів, що ще лишилися з часів недавнього радянського минулого. На його роботах майже немає людей. Це, переважно, чорно-білі пейзажі головними персонажами яких є химерні фізкультурники з веслами, колгоспниці зі снопами пшениці, понурі «хрущовки» та сільські клуби, облуплені від фарби бетонні пам’ятники вождям пролетаріату – свідки епохи, з якою так хочеться щонайшвидше розпрощатись. Подекуди сюжети на світлинах нагадують нереальні пейзажі фантаста Бредбері, які проте щоб побачити, не потрібно летіти на Марс.

Юрій Соколов щаслива людина, бо знаходить те, що шукає. Його місія – провокувати у людини емоції. І доки «совок» живий, Юрій Соколов не залишиться без роботи. А ми без гнітючих емоцій, які викликають його світлини.

суботу, 9 травня 2009 р.

Визначили переможців конкурсу «Краща книга року»

8 травняв чернігівській бібліотеці ім. М. Коцюбинського було визначено та нагороджено переможців конкурсу «Краща книга року».

Літературний конкурс проводиться вже протягом 10 років на базі центральної бібліотеки ім. М. Коцюбинського обласного центру. За цей час було проведено 77 зустрічей з авторами різних видань.

Метою конкурсу є підтримка вітчизняних письменників, науковців та видавців, а також ознайомлення читачів з найкращими книгами, які видаються на Чернігівщині.

Як розповів директор бібліотеки та за сумісництвом голова журі конкурсу Ніна Власенко, цей престижний конкурс на Чернігівщині проводиться щорічно.

Учасниками конкурсу можуть бути письменники, відомі діячі рідного краю, які надрукували свої книги на території Чернігівської області в державних видавництвах («Деснянська правда, «Чернігівські обереги», «Ніжин» та інших).

Крім того, книги повинні мати високий художній чи науковий рівень та сучасний дизайн.

Конкурс проходив у кількох номінаціях: наукова література, галузева література, проза, гумор, література для дітей та мемуари.

Всі переможці отримали призи та подарунки. За перші місця вручалися грошові нагороди, за другі та треті місця - підбірки книжок та дипломи.

Переможців привітали заступник міського голови Оксана Тунік-Фриз та Олег Васюта.

Журі, до складу якого входили відомі письменники, бібліотекарі, науковці та громадські діячі, визначило таких переможців:

Премія чернігівського міського голови:
Тамара Демченко «Батько Шраг»

Проза:
IIІ місце – Олексій Брик «А дерева мовчали»

III місце – Сергій Дзюба «Як я був агентом ЦРУ»

Поезія:
I місце – Дмитро Іванов «Село в терновому вінку», «Монолог з 33-го»

III місце – Ірина Кулаковська «Пуская прольется снег»

Наукова література:
I місце – Тамара Демченко «Батько Шраг»
I місце – Тетяна Дзюба «Талант як міра ваги»

II місце – Григорій Самойленко «Николай Гоголь и Нежин»

II місце – Ірина Соломаха, Ірина Богачевська «Християнська антропологія Іоаникія Галятовського»

III місце - Анатолій Адруг «Архітектура Чернігова II пол.. XУІІ- поч. XУІІІ ст.»
Галузева література:

I місце – «Мій рідний край, моя земля Прилуцька» (упорядники Галина Горіла, Н. Рябова)
I місце – Сергій Павленко «Кохання гетьмана Мазепи»

II місце – Віталій Леус «Чернігів. Погляд через століття»

II місце Віталія Михайленко «Короп. Популярні нариси».
Література для дітей та юнацтва
I місце – Лариса Ткач «Свято весни»

Мемуари
I місце – Ю. Коцюбинський «Шрами на серці» (упорядник Ігор Коцюбинський)

Після вручення призів та подарунків зі святом Перемоги переможців і всіх присутніх привітав народний хор ветеранів війни та праці міського Палацу культури.


Руслана Ширай, "Високий Вал"

суботу, 2 травня 2009 р.

Відео та фото з Дня народження сайту Gorod.cn.ua





В Чернигове переименуют улицы


Вопрос переименования улиц Чернигова поднимается нередко. Причины для этого могут быть какие угодно: празднование какой-нибудь исторической даты, президенту захотелось увековечить чью-либо память, желание присвоить какой-нибудь улице фамилию выдающегося черниговца и прочее.


В этот раз повод для переименования улиц достаточно серьезный. Как известно выборы не за горами. Чтобы провести их чинно-благородно, без последующих судов и скандалов — нужно создать реестр избирателей. Всю необходимую документацию следует подать в Центральную Избирательную Комиссию не позже начала лета. Здесь у нас возникают некоторые проблемы. В Чернигове существует несколько улиц-двойников, которые отличаются только почтовым индексом. Следовательно, электронный реестр в упор не увидит избирателей, живущих на этих улицах. И часть горожан лишится права избирать депутатов, мэра и президента. Деснянский районный совет обратился за помощью к мэру города: надо срочно решать проблему с двойными названиями. Вопрос был вынесен на рассмотрение комиссии, которая занимается переименованием улиц.

Олег Шеремет, секретарь горсовета: «согласно закону о местном самоуправлении я возглавляю эту комиссию. Сюда входят известные общественные деятели, депутаты, историки, архитекторы. Над предложениями о других названиях поработало управление культуры и предоставило нам свои рекомендации».

Кстати, согласно Устава города, до вынесения проекта решения на сессию должны пройти общественные слушания по этому вопросу. Как сообщил Олег Шеремет: «решение комиссии носит рекомендательный характер. Последнее слово за депутатами. Но, до следующей сессии надо пройти всю предусмотренную Уставом города процедуру».

Господин Шеремет предлагает и убедительно просит общественные организации города принять активное участие в этом процессе. Провести опрос мнения жителей на эту тему.

Ирина Соломаха, начальник отдела связи с общественностью: «все предложения управления культуры достаточно весомы. Они имеют обоснованные исторические характеристики, тесно связаны с нашим родным городом или историей страны. Что касается предложения присвоить одной из улиц имя гетмана Ивана Мазепы — нужно больше внимания уделить образовательно-информационной кампании. Провести ряд пропагандистских, разъяснительных акций. Чтобы не было никакой агрессии со стороны черниговцев против такого названия улицы».


Валерий Солдатов, депутат горсовета: «я категорически против переименования улиц города в течение двух лет, пока будут проводиться избирательные кампании раз личных уровней. Нужно убрать политику из этого вопроса. Правда, в данном случае ситуация несколько иная. Для того чтобы черниговцы смогли проголосовать — нужно обязательно исключить дублирование улиц».

По мнению господина Солдатова, «не взирая на важность вопроса — процедура должна быть выполнена. И без проведения общественных слушаний здесь не обойтись. Голос горожан должен быть не только вы-1 слушан — но и услышан. А на другие Л переименования нужно обязательно ввести мораторий. И тему в ближайшем будущем не поднимать».

А пока что уважаемая комиссия рекомендует переименовать: четыре улицы в Певцах и три улицы в Александровке.
В Певцах: улицу Каштановую — в улицу Иоаникия Галятовского, украинского писателя, общественно-политического и церковного деятеля XVII века. Улицу Урожайную — в улицу Степана Подобайло, выдающегося деятеля национально-освободительной войны украинского народа середины XVII века. Улицу Школьную — в улицу Олега Шаповала, героя войны в Афганистане. Улицу Космонавтов — в улицу летчика-космонавта Андриана Николаева, дважды Героя Советского Союза.

В Александровке: улицу Лысенко — в улицу имени 77-й стрелковой дивизии, которая участвовала в освобождении города от фашистских захватчиков в сентябре 1943 года. Улицу Полесскую — в улицу Антония Печерского, выдающегося церковного деятеля времен Киевской Руси. Улицу Садовую — в улицу Лазаря Барановича, черниговского архиепископа, выдающегося украинского церковного, политического и литературного деятеля.

За такое предложение все члены комиссии проголосовали единогласно. Правда, жителей улиц об этом пока не спросили. Возможно, большинство из них не желает проживать на улице с новым названием. Разъяснительная и информационная работа пока тоже не проводилась. Следовательно, процедура переименования не выполнена. Пока. Еще удивило то, что почему-то НЕ ВСЕ улицы-двойники собираются переименовать до начала выборов. В городе, если переименование все-таки состоится, останутся по две улицы с одинаковыми названиями: Березовая, Садовая, Калиновая.
«Громадська думка» спросила у жителей: как они относятся к этому процессу. Как оказалось, 70% черниговцев не имеют никакого желания, чтобы их родненькую улицу переименовывали. 19% горожан относятся к перемене названия абсолютно равнодушно. Им все равно, на какой улице жить — главное, чтобы адрес присутствовал. А вот 11% жителей желают, чтобы их улицу обязательно переименовали.

Александр Шило, еженедельник «Эспрессо», № 16(51), 29.04.2009

Фото Олександра Соломахи