вівторок, 29 грудня 2009 р.

Допоможемо дітям повірити в добру казку

17 грудня, напередодні Дня Святого Миколая, у галереї сучасного мистецтва «Пласт—Арт» відбулася благодійна мистецька акція «Світ очима дітей», що проходить у нашому місті третій рік поспіль. Вона організована за ініціативи міських громадських організацій інвалідів «Шанс», «Гіппократ», «Милосердя і доброта» та проводиться за підтримки міського голови Олександра Соколова.

Цього дня в мистецькій галереї були представлені 16 оригінальних робіт (малюнки, вишивки, роботи з бісеру та солоного тіста тощо) талановитих чернігівців із серйозними вадами здоров’я — хворих на ДЦП, з вадами слуху та зору, візочників, хворих, які мають розлади рухового апарату. Фактично — це була виставка—продаж, де чудові творчі роботи юних митців могли придбати депутати міської ради, відомі чернігівські бізнесмени та громадські діячі, що вони і зробили. Так, наприклад, чудова робота талановитої юної художниці Аліни Ювженко, яка прагне на своїх картинах відтворити оточуючий світ у його неповторних кольорах і образах, відтепер прикрашатиме кабінет секретаря міської ради Олега Шеремета, а малюнок Олени Ющенко — дівчини, яка малює добрі та щирі картини про навколишній світ, якого не чує та не бачить, придбав депутат міської ради Ярослав Сухомлин. Чудова акварель, виконана Настунею Криштоп, схвилювала генерального директора ТОВ фірми «ТехНова» Сергія Кравченка. Пан Сергій, крім коштів за творчу роботу, ще передав омріяний Настею подарунок — найкращі акварелі, акварельний папір і альбом. Вишивка Юлії Ментей — талановитої дівчини, яка захоплюється вишивкою, ліпленням, охоче готує, і, попри те, що мусить пересуватися на візку, ще займається танцями, припала до вподоби заступнику міського голови Миколі Літвінову, а веселі павучки маленької Маринки Мазеіної, котрих вона сплела з бісеру — керівнику громадської організації «Громадська думка» Анні Романовій. Тобто всі творчі роботи, представлені в галереї, знайшли своїх шанувальників та покупців.

А в Ірини Пучкової 17 грудня було подвійне свято: крім того, що її картина, на якій зображені веселі та життєрадісні казкові герої, знайшла своїх шанувальників та була високо оцінена всіма присутніми, у цей день Іра святкувала свій день народження. Від управління торгівлі міської ради іменинниці було вручено солодкий подарунок, а солісти театру сучасного бального танцю «Мега Денс» Юлія Дмитренко та Андрій Нечай виконали для Ірини її улюблену танцювальну композицію.

Начальник відділу зв’язків з громадськістю міськради Ірина Соломаха зазначила, що всі юні митці отримали гарні подарунки і тепер мають можливість здійснити хоча б частинку своїх мрій — придбати новий кольоровий телевізор, гарні фарби та пензлики, дерев’яні лозові санчата, поїхати відпочити на море…

Сподіваємось, що ця акція допомогла цим талановитим чернігівцям з вадами здоров’я відчути радість життя та наблизила їх хоча б на крок до здіснення заповітних мрій.


Олена Березкіна, газета "Чернігівські відомості"

неділю, 27 грудня 2009 р.

Судячи по всьому, новорічні свята вкотре пройдуть під прапором совкової ностальгії


Створений з товстого шару нафталіну «геніями» російського культпрому телевізійний проект «Старі пісні про головне» з різними модифікаціями не сходить з екранів ТБ останні років п'ятнадцять. Далеко за бальзаківський вік примадонни та підстаркуваті солісти робитимуть нам святковий настрій. Враження таке, що бацила останкінських продюсерів, задовго до появи свинячого грипу, проникнувши на більшість російських телеканалів, цілком комфортно сьогодні почуває себе і в українському ефірі. І що прикметно, так те, що вітчизняні медіа навіть не намагаються якось запобігти цій епідемії.

Слово «ностальгія» походить від грецьких «nostos» - повернення і «algos» - біль. Тобто, його можна тлумачити і як «біль від повернення», і як «повернення болю». В усякому разі, без відчуття болю на те що сьогодні діється у маскультурі дивитися просто неможливо. Руйнівна ностальгія з телеекранів, щедро приправлена совєтским шампанським, салатом олів’є та мандаринами стала сприятливим ґрунтом для появи затяжної масової депресії, яка навряд чи виведе нас в Європу.

неділю, 13 грудня 2009 р.

Роботу українського Парламенту визнано неефективною


Фундація "Відкрите суспільство" спільно з Чернігівським експертним клубом "Чиста політика" провели круглий стіл на тему: "Ефективність роботи українського парламенту".

Основні питання, що піднімалися на обговоренні: підсумки роботи Верховної Ради України IV скликання протягом 1-5 сесії; відповідність партійних програм реальним результатам роботи фракцій у парламенті; перспективи Верховної Ради України після президентських виборів 2010 року. Мета проведеного заходу – поглиблене обговорення цієї проблематики з місцевими експертами, представниками громадськості та влади. До участі в круглому столі були запрошені представники виконавчої гілки влади, громадських організацій, провідні експерти з даної тематики, а також представники засобів масової інформації.

Ірина Шуст, керівник відділу зв’язків з громадськістю Фундації "Відкрите суспільство": "Сьогодні ми презентуємо експертні дослідження, проведені представниками Фундації. Наша громадська організація, вже протягом восьми років займається моніторингом діяльності Верховної Ради України, та реалізує проекти, пов'язані з місцевим самоврядуванням і Європейською інтеграцією".

Ігор Новіков, експерт фундації "Відкрите суспільство": "У першій половині року Парламент не дуже ефективно працював. Парламентарі більше звертали увагу на такі питання, як коаліція БЮТ-ПР, обговорення майбутньої Конституції та майбутні президентські перегони. Найменше ж уваги приділялося програмам, з якими вони йшли на вибори.
Тобто, можна зробити висновок, що у більшості випадків депутати задовольняли власні амбіції та інтереси своєї фракції, а не вирішували проблеми своїх виборців".

Юрій Паперний, керівник проекту "Чернігівський монітор": "В ході президентської кампанії на Чернігівщині ми бачимо парламентську кампанію. Всі більш-менш активні депутати поділили область на окремі регіони і президентську кампанію проводять уже в своїх власних округах. Це можна спостерігати, проаналізувавши районні друковані видання".

Олександр Соломаха, начальник відділу зв’язків з громадськість Чернігівської обласної ради: "Я вважаю, що не варто плутати два поняття: ефективність та результативність. Ефективність я б оцінював з точки зору не кількості, а важливості та необхідності для держави законів, які були прийняті Верховною Радою. Зараз ефективність роботи парламенту досить низька".

Геннадій Максак, президент Полісського фонду міжнародних та регіональних досліджень: "Нинішня Конституції є розбалансованою і недієвою. По основних трьох показниках: громадське суспільство, партійна система та політична система ми не бачимо жодних позитивних змін. Все це вказує на неефективність діючого парламенту".

Дмитро Попов, депутат Чернігівської міської ради: "Якщо питання ефективності роботи розглядати більш глибше, то можна зробити наступний висновок. З точки зору суспільства, фракції у ВР працюють не ефективно, а з точки зору їх керівників – дуже ефективно. Всі вказівки своїх хазяїв старанно виконують: на кнопки натискають вчасно, якщо є вказівка блокувати трибуни – блокують. Тобто, депутатам ставлять просто не ті задачі, вони виконують не волю народу, а волю тих людей, хто їх найняв".

Ірина Соломаха, начальник відділу зв’язків з громадськістю Чернігівської міської ради: "Якщо розглядати роботу Верховної Ради з точки зору жителя Чернігова, то ні про яку ефективність мова не йде. Жоден законопроект, який захищав би жителів міста у соціальній, економічній чи інших сферах не був прийнятий у ВР. Позитивні зміни відбуваються лише там, де існує інтерес конкретних економічних кланів, представники яких знаходяться у Парламенті".

Експертний клуб "Чиста політика"