середу, 29 серпня 2007 р.

Круглий стіл, присвячений Року доброчинства у м.Чернігові

Відбувся сьогодні у малому залі Чернігівської міської ради. Ця тема підняла жвавий інтерес серед громадських організацій міста, представників влади та депутатського корпусу.

Начальник відділу зв’язків з громадськістю Ірина Соломаха нагадала присутнім, що міський голова Олександр Соколов своїм розпорядженням від 30 травня 2007 року № 203-р проголосив 2007 рік – Роком доброчинства.

Учасники столу з задоволенням ділилися своїм досвідом, напрацюваннями та нагальними проблемами, які постають у здійсненні благодійної діяльності.

Голова громадської організації «Спілка жінок м.Чернігова» Людмила Канюка зазначила, що основний чинник, який гальмує розвиток благодійності – це недосконалість законодавчої бази, а саме відсутність Закону «Про меценатство».

Наприкінці зустрічі було винесено пропозицію щодо створення міського благодійного фонду, кошти якого будуть направлені на цільові проекти доброчинства.

Відділ зв’язків з громадськістю Чернігівської міської ради

понеділок, 27 серпня 2007 р.

Школа з прав людини для білоруських активістів

Минулого тижня в передмісті Чернігова проходила школа "Проведення громадських кампаній і практичний захист прав людини", участь у якій прийняли більше 20 молодих представників білоруського громадянського суспільства. Також у школі прийняли участь представники українських недержавних організацій.

Цей захід відбувся в рамках спільного проекту Чернігівського громадського комітету захисту прав людини та Білоруського Гельсінського Комітету. Його метою є сприяння демократичним процесам і зміцненню громадянського суспільства в Білорусі через сприяння дотриманню свободи асоціацій і посилення білоруських НДО в сфері ефективного впливу на суспільну й місцеву політику, підтримка участі місцевих громадських активістів у політиці та процесах прийняття рішень на національному й місцевому рівнях, а також в сприянні дотриманню прав людини. Серед тем, які розглядалися в рамках школи: права людини, демократія, свобода асоціацій і зборів, дії недержавних організацій на захист суспільних інтересів, досвід розвитку демократії та прав людини в Україні тощо. Враховуючи спрямованість школи на максимальне залучення українських фахівців, що мають практичний досвід у розбудові громадянського суспільства, у якості викладачів школи виступили Володимир Яворський - виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини, Володимир Чемерис - директор інституту "Республіка", у минулому - керівник кампанії "Україна без Кучми", Олександр Ломако та Тетяна Пекур - активісти громадянської мережі "ОПОРА" тощо.

Але найбільшу зацікавленість учасників школи викликала програма відвідин місцевих органів державної влади та місцевого самоврядування. Білоруська молодь отримала можливість ознайомитися з роботою Чернігівської міської ради, яку презентувала керівник прес-служби міськради Ірина Соломаха. Про сучасний стан реформування правосуддя України та про поточну роботу українських судів розповів суддя Олександр Демченко під час візиту до Апеляційного суду Чернігівської області. З роботою Управління МВС України в Чернігівській області, зокрема з діяльністю Громадської ради з прав людини, ознайомив начальник центру зв'язків з громадськістю УМВС області Сергій Бриль.

Даний захід є лише першим у трирічному проекті, який передбачає сприяння розвитку громадянського суспільства в Республіці Білорусь та розвиток співробітництва третього сектору цієї країни з колегами з України.

Едієв Тухін, Чернігівський громадський комітет захисту прав людини