суботу, 21 червня 2008 р.

До 12-ї річниці Конституції України

19 червня у Чернігові пройшов круглий стіл, присвячений 12-ій річниці прийняття Конституції України.

Організатором виступив відділ зв'язків з громадськістю міської ради. В обговоренні проблем, пов'язаних із сучасною Конституцією України, взяли участь науковці, державні службовці, представники політичних партій та громадських організацій, а також журналісти.
Розпочав круглий стіл із вступним словом секретар міської ради Віталій Голець. Він запросив присутніх поділитися своїми думками та обговорити сучасні проблеми та розуміння Головного документу держави. На його ж думку, суттєвим недоліком існуючої Конституції є недостатнє забезпечення повноважень органів місцевого самоврядування.

З першою доповіддю на тему "Системна характеристика сучасної Конституції України" виступила Алла Барабаш, кандидат юридичних наук, доцент кафедри цивільного і господарського права Чернігівського державного інституту економіки і управління. Нагадавши історію появи державних символів та Конституції України, А.Барабаш відзначила, що чинна Конституція не розкриває таких понять як "конституційний лад", "територіальний устрій" і ряд інших. Вона навіть не містить норм, які б регулювали порядок внесення в разі потреби змін або механізму реформування. На переконання фахівців, існуючий варіант Конституції цілком прийнятний, просто потребує внесення зумовлених перебігом часу змін.

Під час обговорення головний спеціаліст відділу у справах сім'ї та молоді Валерій Семенець висловив думку залишити Головний документ держави без змін і просто сумлінно виконувати закони відповідно такої Конституції, якою вона є.

Наступним доповідачем була Ганна Кияшко, головний консультант обласного виконкому партії "Наша Україна" із темою "Конституція України: очікування і парадокси ". Така тема також не залишилася непоміченою. До обговорення активно долучилися як представники політичних партій, так і представники громадських організацій. Юрій Ткач, голова об'єднання "Євроклуб" вважає, що формування правової свідомості громадян стане запорукою розуміння ролі і змісту Конституції.

Жваву дискусію викликало зауваження щодо забезпечення прав і свобод громадян, зокрема, на безкоштовну медичну допомогу, освіту і таке інше.

Останньою виступила Ірина Соломаха, начальник відділу зв'язків з громадськістю міської ради. Вона презентувала тему "Формування громадянського суспільства в контексті демократичних механізмів Конституції". Своїм виступом доповідачка розкрила власне бачення взаємодії гілок влади з суспільством в контексті дотримання Конституції і законодавчих актів України. І.Соломаха переконана, що усвідомлений вплив суспільства на державні інституції має зумовити становлення і розвиток системи громадянських цінностей та поваги до кожного громадянина.
Наприкінці усі учасники круглого столу були запрошені до подальшого спілкування за чашкою кави.

Відділ зв'язків з громадськістю міської ради

Немає коментарів:

Дописати коментар