середу, 1 липня 2009 р.

Коли ж “прозріє” вітчизняний виробник?

Приємні і давноочікувані новації передбачені прийнятим наприкінці травня цього року Законом України «Про внесення зміни до статті 12 Закону України «Про лікарські засоби» щодо маркування лікарських засобів шрифтом Брайля».

Законом, зокрема, передбачено, що з 1 січня наступного року на зовнішній упаковці лікарського засобу повинно бути шрифтом Брайля зазначено: назва лікарського засобу, доза діючої речовини та лікарська форма.

Безперечно, ці законодавчі зміни є кроком вперед до наближення України до цивілізованих світових стандартів, покликаних зробити життя людей з поганим зором більш зручним.

Проте, я замислилася, а чи у достатній мірі на законодавчому рівні абеткою Брайля маркувати лише лікарські засоби? На відміну від європейського закордоння, де це маркування, як цілісна державна політика, зустрічається повсюди, у нас шрифт Брайля на товарах скоріше виключення, аніж правило. Подібне маркування трапляється зустріти на клавішах мобільних телефонів і телевізійних пультах дистанційного керування, у ліфтах, та на деяких упаковках продуктів імпортного виробництва. Хоча, коли задуматися, то і ліфти і мобільні телефони разом з дистанційними пультами також імпортні. Що ж тоді виходить, проблемами людей з обмеженим зором у нас переймається лише іноземний виробник? Принаймні вітчизняних товарів зі шрифтом Брайля у звичайних крамницях я так і не побачила.

P.S.

Бра́йля шрифт (Шрифт Брайля) — рельєфно-крапковий шрифт для написання і читання сліпими, розроблений Л. Брайлем. В основі шрифту лежить комбінація шести крапок. Брайль використав порядок букв латинського алфавіту. Для позначення перших букв алфавіту використовують верхні й середні крапки шести крапок. Для позначення наступних букв додається нижня крапка ліворуч, потім ліворуч і праворуч, потім праворуч. Цими ж знаками позначаються і букви українського алфавіту з додаванням спеціальних знаків. Різні комбінації шести крапок дають можливість позначати також цифри, розділові знаки, математичні, хімічні й нотні знаки.
(За інформацією вільної інтернет-енциклопедії Wikipedia)

1 коментар: