понеділок, 19 жовтня 2009 р.

"Влада в руках громади"

До "Європейського тижня місцевої демократії", що проходив у Чернігові з 12 по 16 жовтня, з ініціативи громадських організацій відбувся конкурс під назвою "Влада в руках громади".

Він проводився серед активної молоді міста на заміщення провідних посад Чернігівської міської ради - міський голова, секретар міської ради, перший заступник міського голови, заступник з питань архітектури та будівництва, заступник з питань ЖКГ, заступник з гуманітарних питань, заступник-керуючий справами виконавчого комітету міської ради.


Мета конкурсу – сприяти розвитку молодіжної ініціативи та залученню активної молоді до більш широкої участі у суспільно-політичному житті громади, виховувати нову генерацію управлінців сучасного рівня.


Сьогодні у Чернігівській міській раді підведені підсумки проведеного конкурсу. Оголошуючи його результати, начальник відділу зв'язків з громадськістю міської ради Ірина Соломаха зазначила, що до участі у конкурсі надійшло 37 анкет. Журі, до якого увійшли представники місцевої влади та громадськості, опрацювало всі анкети та відібрало найбільш яскраві та конструктивні пропозиції молодих активістів щодо шляхів вирішення найважливіших проблем міста.


За рішенням журі перемогли наступні учасники конкурсу:
- Романова Анна, 24 роки, голова Ради громадської організації "Об'єднання "Громадська думка" на посаду міського голови;
- Бессчетніков Ілля, 23 роки, магістр державного управління, президент молодіжної громадської організації "Болонський клуб" на посаду секретаря міської ради;

- Приходько Антон, 21 рік, голова молодіжної організації "Студентська республіка", на посаду першого заступника міського голови;

- Олійник Олександр, 29 років, інженер-проектувальник систем теплогазопостачання, вентиляції та ВК ТОВ "ЧернігівБудПроект", на посаду заступника міського голови з питань житлово-комунального господарства;

- Ващенко Роман, 21 рік, студент Чернігівського державного технологічного університету, на посаду заступника міського голови – керуючого справами виконкому;

- Пашинчук Віталій, 32 роки, інженер - проектувальник ТОВ "ЧернігівБудПроект", на посаду заступника міського голови з питань архітектури та будівництва;

- Волковницька Тетяна, 25 років, керівник студентського відділу, асистент кафедри соціальної роботи Чернігівського державного інституту права, соціальних технологій та праці, на посаду заступника міського голови з гуманітарних питань;
- Прохорова Даша, 19 років, голова студентської ради факультету початкового навчання Чернігівського державного педагогічного університету ім. Т.Г.Шевченка, на посаду голови Деснянської районної у місті Чернігові ради;

- Рибак Вероніка, 21 рік, студентка Чернігівського державного інституту економіки і управління, на посаду голови Новозаводської районної у місті Чернігові ради.


Після оголошення підсумків конкурсу відбулась робоча нарада за участю молодіжних лідерів, на якій вони доповідали про найбільш гострі проблеми міста по кожному з напрямків роботи та можливі шляхи їх вирішення. У нараді взяли участь секретар міської ради Олег Шеремет, заступник міського голови-керуючий справами виконкому Станіслав Віхров, голова Деснянської районної у м. Чернігові ради Микола Сенькович, голова Новозаводської у м. Чернігові ради Олександр Глиняний.


До початку наради молоді активісти мали нагоду поспілкуватись з заступниками міського голови з профільних питань. По закінченні наради проведено прес-конференцію секретаря міської ради Олега Шеремета та молодіжних лідерів.


Найбільш цікаві та раціональні пропозиції молодіжних лідерів будуть розміщені на офіційному сайті міської ради протягом наступного тижня.

Відділ зв'язків з громадськістю міської ради

четвер, 8 жовтня 2009 р.

У Чернігівській міській раді обговорювали проект Конституції України

8 жовтня у Чернігівській міській раді відбувся круглий стіл під назвою “Реалії українського політикуму” за участю посадових осіб органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, депутатів міської ради, представників політичних партій, громадських організацій та засобів масової інформації.

Темою спілкування учасників круглого столу був проект Конституції України, винесений Президентом України Віктором Ющенком на всенародне обговорення, яке заплановано провести до 1 грудня 2009 року.
У вступному слові секретар міської ради, кандидат юридичних наук Олег Шеремет зазначив, що Конституція має бути документом ефективної влади, забезпечувати стабільність у країні та збалансовану роботу органів влади. Отже, очевидною є важливість залучення провідних учених у галузі конституційного права, інших науковців, широкого кола громадськості до ознайомлення громадян України з основними положеннями нового законопроекту, - підкреслив він. Заступник голови, керівник апарату облдержадміністрації, голова робочої групи зі сприяння проведенню в області обговорення проекту Закону України "Про внесення змін до Конституції України" Володимир Приходько звернув увагу присутніх, що проект Конституції Президента закладає додаткові механізми здійснення народовладдя, що дозволить громадськості безпосередньо впливати на ситуацію в державі та не допустити загрози демократії. Він запевнив, що найцікавіші пропозиції від громадян щодо вдосконалення Основного закону нашої держави обов'язково будуть враховані. Кандидат педагогічних наук, доцент Микола Рудько вважає, що, хоча час від часу і потрібно вносити корективи до Основного Закону держави, але найважливіше – його виконувати. Проте сьогодні, наголосив він, Конституція порушується тотально і в принципі, отже, найважливіше українське досягнення - демократія - під великим сумнівом. На його думку, необхідно також прийняти Закон про відповідальність за порушення Конституції. Аналізуючи ситуацію в українському політикуму, начальник відділу зв'язків з громадськістю, кандидат філософських наук Ірина Соломаха зауважила, що невдала політична реформа 2004 року призвела до відчуження влади і народу та розбалансування законодавчої і виконавчої влади в країні. Вона навела приклади конституційних процесів, що відбувались у країнах відомих світових демократій, та підкреслила, що наразі назріла нагальна необхідність поширювати просвітницьку діяльність серед населення з метою захисту та відстоювання своїх прав. Під час обговорення учасники круглого столу відзначили, що проект Конституції Президента України Віктора Ющенка отримав позитивну оцінку Венеціанської комісії Ради Європи. Вони були одностайні у думці, що країні потрібна дієздатна Конституція свобод, яка ефективно гарантуватиме права і свободи громадянина, тож треба врахувати суспільну думку. Також, вони запропонували засобам масової інформації запровадити рубрики та цикли передач, публікації з обговорення основних положень проекту щоб сприяти долученню небайдужих громадян до творення Основного Закону країни.

Відділ зв'язків з громадськістю міської ради