середу, 10 березня 2010 р.

Яка вона сучасна Жінка-Лідер?




9 березня у експертному клубі "Числа політика" відбулось експертне обговорення на тему: "Жінки-лідери у чернігівському політикумі. Краса врятує світ?". У заході взяли участь відомі жінки - лідери нашого міста.

Ірина Дорожкіна голова спілки жінок України в Чернігівській області розповіла про те, як приймався Закон «Про рівні права жінок і чоловіків» і як чоловіча частина Верховної Ради заблокувала цей Закон. А в ньому містився дуже важливий пункт, який визначав мінімальний відсоток мандатів для чарівної статті у радах всіх рівнів.

Жінки у Верховній Раді складають лише 8 відсотків, але в Україні за статистикою 55 проценти складають жінки. Тож не зовсім справедливий розподіл. Дивно навіть те, що за тією ж статистикою жінки більш освідченні ніж чоловіки, але це все одно не спонукає до гендерної рівності в органах влади.

Виявляється дивна тенденція чим менше повноважень має орган влади тим більше там жінок. Однією з причин такої ситуації не тільки в Україні, а й у всьому світі є те, що жінок не допускають до ресурсів. Так тільки двома відсотками великого бізнесу управляють жінки, а саме ресурс бізнесу дає можливість потрапити до великої політики. Жінки займають посади середньої ланки і посади виконавців. Щоб пробитися в політику необхідно витрачати кошти – це доводять життєві реалії.

Коли жінка потрапляє у владу вона її змінює у кращий бік. «Коли жінки склали вагому частину у законодавчих органах скандинавських країн, то політика цих країн більше почала опікуватися соціальними і гуманітарними питаннями. Бо жінок завжди більше хвилюють сімейні цінності і потреби, культурні питання, а чоловіки традиційно дбають про силові відомства» - розповіла пані Дорожкіна. ці слова підтвердила
Світлана Глущенок, депутат міської ради Чернігова яка зазначила, що її не хвилюють земельні питання, не потрібне комунальне майно. Головний пріоритет для неї чернігівці, її турбує неприбраність міста від снігу, бурульки, які ніхто не прибирає, як дітвора відпочиватиме влітку.

Яскравий приклад того, як жінки і чоловіки підходять до вирішення проблем розповіла пані Дорожкіна: «Коли у Західній Європі відбувся потоп, то в одному із органів влади чоловіки пропонували розпочати відбудову регіону із будівництва доріг, але жіночі частина запропонувала інший варіант, почати відбудову з будівництва дитячих садків. Обґрунтуванням цього рішення, була необхідність звільнити жінок від догляду за дітьми і дозволити їм повернутися на робочі місця. Переміг другий варіант і регіон відновився від стихійного лиха значно швидше оскільки кількість робочої сили значно зросла».

Ірина Соломаха, начальник відділу зв'язків з громадськістю Чернігівської міської ради спростувала стереотип, що жінці необхідно вибирати між сім’єю і кар’єрою. На її переконання жінка може займатися і сім’єю і кар’єрою головне, щоб біля неї знаходився справді мужній чоловік. На її думку ці слова яскраво підтверджує приклад Маргарет Тетчер.

Тетяна Бойко керівник експертного клубу «Чиста Політика» поділилася власним враженням. Так вона вважає, що жінці в політиці потрібно бути в десять раз сильнішими і розумнішими ніж чоловіки. «Жінкам-політикам потрібно бути більш сильними і менш вразливими».

На питання журналістів: «Якою ж має бути Жінка-лідер в ХХІ столітті»?

Світлана Пастолиця керівник КП «Ліки України» вивела наступний образ: найперше досвідчена, з прагненням до досконалості, саме прагненням оскільки досконалість немає меж. Мудра, повноцінна, а повноцінною жінка має сім’ю, дітей і прагне їх захистити. І звичайно Жінка-лідер має бути чарівною. А пані Соломаха процитувала Ліну Костенку : «Справжня Жінка – це чистий розум і щире серце».

Тож такими бачать Жінок-лідерів ті представниці чарівної половини людства, що вже ствердилися в цьому житті. А всім жінкам хотілося б побажати, щоденних перемог і з кожної ситуації виходити справжньою Жінкою-лідером.

Володимир Андрейченко, "Події і коментарі"

Фото "Чиста політика"

Немає коментарів:

Дописати коментар