суботу, 11 вересня 2010 р.

Демократія – це процес, що відбувається щодня

До такої думки дійшли учасники круглого столу «Європейські принципи регіональної та місцевої демократії», що відбувся 9 вересня 2010 року на базі Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій. Захід організовано Центром європейської інформації в м. Чернігів спільно з громадською організацією «Сіверський інститут регіональних досліджень», за підтримки МФ «Відродження».

Учасники заходу, а це представники громадських організацій, начальники управлінь внутрішньої політики райдержадміністрацій, обговорили витоки і становлення регіональної та місцевої демократії на прикладі європейських країн, аналіз тенденцій розвитку європейських принципів демократії в сучасному суспільстві.


«Демократія – це не аксіома, це теорема, яку треба доводити щодня…» – таку тезу висунув керівник Центру українських досліджень Інституту Європи Російської академії наук, редактор журналу «Современная Европа», кандидат історичних наук Віктор Мироненко. Він зазначив, що демократія є процесом, у якому приймають участь усі громадяни, це перш за все свобода людини, їх вибір жити так, як вони хочуть та можуть жити. Європейська модель демократії є ближчою для нас. Європейський досвід враховує і систему законодавства і традиції (насамперед традиції магдебурзького права). Але, на жаль, навіть на найвищому рівні у нас відсутнє цілісне уявлення про Європейський Союз, та його принципи демократії. Хоча, нам варто враховувати кращі світові, зокрема європейські, практики.

З цим погодилися й інші учасники «круглого столу». Зокрема, директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, кандидат історичних наук Володимир Бойко зазначив, що у процесі творення демократії громадянами важливим є саме рівень регіональної, місцевої демократії. Без цього немає сенсу взагалі говорити про демократію як таку.

Начальник відділу зв’язків з громадськістю Чернігівської міської ради, кандидат філософських наук Ірина Соломаха констатувала, що сьогодні ми не можемо достойно відповісти представникам європейських країн, яким чином можна те чи інше питання вирішити в нашій територіальній громаді. Нам варто прислухатися до європейського досвіду. Але європейська інтеграція почнеться тоді, коли ми інтегруємо наше мислення, наше ставлення до Європи.

Громадська організація «Сіверський інститут регіональних досліджень»

Немає коментарів:

Дописати коментар