суботу, 22 січня 2011 р.

Чи стане влада більш доступною?


У Чернігівському Експертному клубі «Чиста політика» відбулося експертне обговорення на тему: «Чи стане влада більш доступною?»

13 січня Верховна Рада прийняла закон про доступ до публічної інформації. За ухвалення Закону, розробленого бютівцем Андрієм Шевченком, проголосували 408 депутатів. У законі прописані гарантії на доступ до публічної інформації, а також умови обмеження доступу до неї. Закон вступає в дію через 3 місяці з дня його опублікування.

Чернігівські експерти, представники влади та журналісти обговорили дію нового закону на відкритість та доступність взаємовідносин влада-громада. А також, чи працюватиме у повній мірі новий закон про доступ до інформації в Україні.


Голова ЧОЦ «Ініціатива» Павло Пущенко упевнений, що прийняття Закону "Про доступ до публічної інформації" можна вважати перемогою громадськості. Він наголосив, що міжнародні громадські експерти також позитивно його оцінили і закликали Президента України його прийняти:
«Ухвалення Верховною Радою цього закону відбулося переважною більшістю голосів, за винятком комуністів. Якщо розглядати дію цього закону на місцевому рівні, то, безумовно, найбільше громаду цікавить доступ до інформації по рішенню земельних питань».

На думку адвоката Олега Купрієнка, новий Закон ще потребує багатьох змін та доповнень. Адже в ньому існує безліч законодавчих колізій, які можуть використовуватися для обмеження доступу до інформації:
«Закони повинні писати виключно юристи, законотворці. У Законі, який ми розглядаємо, не прописані шляхи та методи, багато неузгоджень. Візьмемо, наприклад, інформацію про оприлюднення статків посадовців. Одразу натикаємося на неузгодженість, адже згідно законодавства, вся інформація щодо фізичних осіб є конфіденційною і не підлягає оприлюдненню. І таких прикладів багато».

На думку журналіста Владислава Савенка, Закон "Про доступ до публічної інформації" не являтиметься революційним кроком на шляху до демократії, а, скоріш за все, лобіюватиме чиїсь інтереси.

"Прийняття цього Закону - це крок не вперед, а скоріше вбік. На жаль, у нашій країні діють не всі закони, частіше вони просто виконують певну функцію. А свобода слова - вона або є, або її немає. Ось нехай журналісти і випробують цей Закон на міцність. Тоді й побачимо, чи працюватиме він".

Політолог Юрій Паперний звернув увагу, що, на відміну від раніше прийнятих медійних законів, дія Закону "Про доступ до публічної інформації" розповсюджуватиметься не лише на органи виконавчої влади, а й на органи місцевого самоврядування:
«У цьому законі існує ряд механізмів, які потрібно не лише вивчити, а й навчитися ними користуватись. Адже, якщо звернути увагу на діяльність журналістів нашого регіону, то процедуру інформаційного запиту вони використовують дуже рідко. Що мені подобається у новому законі: у ньому досить чітко прописано механізм оскарження в суді відмови у наданні інформаційного запиту».


Начальник відділу по зв’язках з громадськістю Чернігівської міської ради Ірина Соломаха висловила сподівання, що Закон "Про доступ до публічної інформації" надасть можливість громадянам отримувати потрібну інформацію на більш якісному та достойному рівні. Також пані Ірина зазначила, що всі структурні підрозділи міської ради діють згідно з чинним законодавством. І після вступу в дію новоствореного закону зі сторони чернігівської влади виконуватимуться всі його вимоги.

Експертний клуб «Чиста політика»

Немає коментарів:

Дописати коментар