пʼятницю, 4 березня 2011 р.

Роль жінки у суспільстві, бізнесі, політиці та сім’ї

Місце та роль жінки в суспільстві — одне з одвічних питань. Історично склалося, що жінки мають значно менше можливостей, ніж чоловіки, для вияву своїх здібностей. Причиною цього є ставлення соціуму до жінок. Жінка може реалізуватись як особистість лише у материнстві та сімейному житті, а що стосується професійного росту та громадсько-політичної діяльності – вважається вторинним.

Для того, щоб ситуація в Україні докорінно змінилась, поряд із заходами, які застосовуються органами державної влади, необхідно змінити традиційні уявлення та стереотипи, що існують у свідомості людей, особливо відносно прийнятих у суспільстві по¬глядів стосовно соціальних ролей жінок та чоловіків. Поряд iз цим, спостерігається зростання громадської активності жінок. Відбувається процес становлення масових жіночих організацій, збільшується кількість недержавних жіночих об’єднань. Причини, через якi жінки об’єднуються, різноманітні. Діапазон їхніх інтересів і діяльності дуже широкий: від клубів за інтересами до спроб впливу на реальну політику.
У Чернігівському Експертному клубі «Чиста політика» відбувся круглий стіл на тему: «Роль жінки у суспільстві, бізнесі та політиці».


У заході взяли участь:
- Дорожкіна Ірина Василівна, директор підприємства “Навчально-методичний центр” профспілок, голова обласної організації Спілки жінок України;
- Юда Лариса Анатоліївна, заступник директора інституту історії, етнології та правознавства ім. О.М. Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка, радник голови облдержадміністрації з гендерних питань;
- Тимощенко Катерина Михайлівна, заступник начальника Головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації;
- Соломаха Олександр Миколайович, начальник відділу інформаційного забезпечення та зв’язків з громадськістю Чернігівської обласної ради;
- Вдовенко Юрій Станіславович, віце-президент Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень;
- Соломаха Ірина Григорівна, начальник відділу зв’язків з громадськістю Чернігівської міської ради;
- Корявець Максим Анатолійович, представник Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень.

Ірина Дорожкіна
розповіла про діяльність Спілки жінок України в Чернігівській області в напрямку захисту прав жінок:
«Зараз наша організація спільно з управлінням у справах сім’ї та молоді проводить акцію «Жінки, знайте свої права». Нажаль, у нашій області, як і по всій Україні, ці права досить часто порушуються». Також пані Ірина занепокоєна тим, що дуже малий відсоток жінок обіймає керівні посади. А особливо ця тенденція спостерігається у районних центрах і сільській місцевості.

На думку Ірини Соломахи, до підвищення ролі жінки у суспільстві потрібно підходити комплексно, включаючи підвищення рівня соціальної захищеності, правової тощо: «Соціальна захищеність жінок у розвинених країнах вища на кілька порядків, ніж в Україні. Жінка має право і робити кар’єру, і реалізовуватися як дружина та мати. В жодній державі нема поняття «робота в позаурочний час», жінки працюють, а вільний час присвячують своїй родині».

А Олександр Соломаха вважає, що роль жінки у бізнесу та політиці занижена ще й з причини небажання самих жінок реалізуватися: «Як ми знаємо, Конституція у нас всім гарантує рівні права, але на практиці дещо інша картина. Наприклад, представлення жінок у владі всіх рівнів досить низька. І причина полягає не лише у нехтуванні прав жінок суспільством, а й небажанні самих жінок реалізуватися у різних сферах життя».

Лариса Юда: «Діяльності лише жіночих громадських організацій буде замало для вирішення проблем з правами жінок. Хоча, приємно зазначити, що за останні півроку вже спостерігаються позитивні зрушення – це впровадження гендерного компоненту в роботу органів державної влади».

Катерина Тимощенко:
«Жінка має право і має вибір. Але наші жінки не завжди користуються своїм правом. Дійсно, соціальні виплати жінкам по догляду за дитиною або інші зараз у нашій державі не можуть задовольнити всі потреби. Приємно те, що останнім часом всі ці виплати почали збільшуватися».

Джерело: Експертний клуб «Чиста політика»

1 коментар:

  1. Согласен с позицией О.Соломахи. Но причина тут в подсознании. Женщины более склонны управлять. И чувствуют, что в политике, которая в наше время , в подавляющем большинстве носит "бутафорский", "марионеточный" характер , управлять не придется. Вот и не стремятся они в политику, а управляют на бытовом, семейном уровне.
    У мужчин приоритеты немного другие, и такая форма политики, им вполне подходит.

    ВідповістиВидалити