вівторок, 23 серпня 2011 р.


У Експертному клубі «Чиста політика» відбулось експертне обговорення за темою «20 років незалежності України – калейдоскоп реалій». До участі в заході були запрошені експерти, представники політичних партій, громадських організацій та засобів масової інформації.

20 років – досить молодий вік для держави, але достатній для того, щоб підбивати підсумки. Кожен учасник мав змогу висловити свою думку: якими ж були останні 20 років для України і який результат ми маємо на сьогодні.
Точки зору учасників обговорення у підбитті підсумків останніх двох десятиліть досить різнилися. В оцінках представників опозиції та їх прихильників переважав песимізм. Виступи ж решти учасників були більш оптимістичними.

Але всі зійшлися на думці, що наша молода держава повинна  розвиватися на засадах патріотизму, соціального та економічного росту.

Ірина Соломаха, начальник відділу зв’язків з громадськістю Чернігівської міської ради: «Системну державність ми до цього часу не народили. Ми народили символіку: гімн, прапор, географічні кордони. Але у нас нема найважливішого – національної ідеї, яка б усіх об’єднала не на матеріальній основі, а на ідеологічній. Я вірю в сьогоднішнє студентство, адже саме воно – це нове покоління, яке вважає себе українцями на сто відсотків і за ними майбутнє. А наша задача – допомогти цьому новому поколінню українців вийти на правильний шлях».

Микола Скоробагатько, секретар міськкому КПУ: «Особисто моє переконання: зараз йде цілеспрямована, продумана зачистка території України від корінного населення. Вже зараз реальна цифра населення не та, яку називають, а лише 38 мільйонів. В Україні за 20 років збудовано класичне феодальне суспільство. І дуже добре проглядаються елементи сучасного рабства».

Олександр Соломаха, начальник відділу інформаційного забезпечення та зв’язків з громадськістю Чернігівської обласної ради: «З огляду на прожиті 20 років можна багато говорити про те, що не зроблено. Але якщо порівнювати ті можливості, які надавалися Україні на початку 20 сторіччя, то очевидно, що коефіцієнт корисної дії нашої держави якщо не 100 відсотків, то 99 точно є. Найголовніше, що Україна утрималася як незалежна держава, зберегла свою цілісність. Чому ж ми не досягли того, про що мріяли на початку незалежності? Основна причина – та генерація людей, яка діяла останні 20 років, була народжена, вихована і отримала освіту за часів Радянського Союзу. Відповідно, найбільша проблема – психологічна. Тому, я упевнений, що ще через 20 років ми станемо європейською, цивілізованою, незалежною державою».

Сергій Соломаха
, представник Української народної партії: «Поки у нас люди самі не почнуть боротися за незалежність від своїх же негараздів – ми нічого не досягнемо. Адже громадянське суспільство будується на особистостях, які відстоюють свою позицію. Минулі 20 років можна вважати першим кроком і зараз ми в очікуванні другого. Я переконаний, що все у нас буде гаразд».

Олександр Мельник
, депутат Чернігівської міської ради від фракції «Громадянська позиція»: «Я не готовий чекати ще 20 років, доки моя держава стане більш національно свідомою. З цим я категорично не згоден. Вже сьогодні  потрібно ламати ті стереотипи, які нагромаджувалися у нашому суспільстві 70 років. Люстрації не відбулось, не відбулось, навіть, заміни поколінь управлінців і в цьому найбільша проблема. Ми не цінуємо того багатства, яке зійшло на нашу землю 20 років тому, це те, за що протягом століть боролися наші пращури. Нинішня влада робить все, щоб пригнітити та заколихати національну свідомість, бо таким народом простіше управляти. Я сподіваюся, що суспільство прокинеться і ця влада буде замінена».

Сергій Аверченко, депутат Чернігівської міської ради від партії «Удар Віталія Кличка»: «За 20 років Україна відбулася як незалежна держава. Але ці роки не поставили людину в центр всіх державницьких утворювань і життя людей кращим не стало. Підтвердження того – більше 7 млн. наших співвітчизників шукають кращого життя за кордоном. Лише людина, яка зробить закон єдиним для всіх, зможе змінити ситуацію на краще».

Юрій Паперний, політичний оглядач: «Якщо подивитися на Україну за останні 20 років, то ми бачимо дуже цікавий «калейдоскоп реалій», а саме така назва сьогоднішнього заходу. За період останніх двох десятиліть майже у всіх політичних партій був шанс на виборах. Зараз вже 2011 і починається новий етап. Поки що складно прослідкувати його напрямок і кожен дає свою оцінку. Хоча, на мій погляд, більшість цих оцінок – кліше. Зараз ситуація, коли з трибуни кажуть одне, а роблять інше. Народ згадує про політичних лідерів лише під час виборів, коли його кормлять обіцянками. Вибори закінчилися – тиша. Скоро рік після останніх виборів і я так підозрюю, що великій кількості партій буде важко згадати що ж реалізовано з їхнього списку обіцянок. Ми бачимо боротьбу та звинувачення один одного весь час, а боротьба можлива лише під час виборів. У період між ними – потрібно не воювати, а займатися ділом».

Немає коментарів:

Дописати коментар