четвер, 19 січня 2012 р.

Про роботу відділу зв’язків з громадськістю Чернігівської міської ради у 2011 році

Про роботу відділу зв’язків з громадськістю Чернігівської міської ради у 2011 році доповіла сьогодні на розширеній нараді начальник відділу Ірина Соломаха.

Вона нагадала, що цей структурний підрозділ було створено в липні 2006 року шляхом об'єднання прес-служби та відділу з питань внутрішньої політики. Серед основних завдань, які стоять перед відділом, є забезпечення всебічного висвітлення діяльності міської ради та виконкому, а також організація ефективної взаємодії з громадськістю міста.

Згідно з чинним законодавством у рамках бюджетного асигнування укладені угоди на висвітлення діяльності органу місцевого самоврядування з комунальними підприємствами «ТРА «Новий Чернігів» та газетою «Чернігівські відомості».

Відділ зв'язків з громадськістю згідно з розпорядженням міського голови відповідає за зміст і оновлення інформації на офіційному веб-порталі міської ради. І. Соломаха повідомила, що Деснянська та Новозаводська районні у місті ради у минулому році створили власні Інтернет-сторінки, що стало ще одним важливим кроком на шляху підвищення доступності і прозорості органів місцевого самоврядування.

І. Соломаха акцентувала увагу на новому важливому напрямку роботи, що пов'язаний із реалізацією вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації». Так, прийнято розпорядження міського голови, яким затверджено Порядок доступу до публічної інформації, розпорядником якої є Чернігівська міська рада, Перелік відомостей, що становлять службову інформацію, визначено осіб, відповідальних за організацію в установленому порядку доступу до публічної інформації у міській раді. Цим же розпорядженням функції із забезпечення доступу запитувачів до інформації у міській раді покладено на відділ зв'язків з громадськістю міської ради.

На офіційному веб-порталі міської ради створено окремий розділ «Публічна інформація», де містяться рубрики «Система обліку», «Проекти рішень міської ради», «Плани засідань виконкому» та «Містобудівна документація». Тут же розміщено й зразок форми письмового  запиту.

За період, відколи вказаний вище Закон набрав чинності, до кінця 2011 року до Чернігівської міської ради надійшло 128 запитів на інформацію, з яких 70 – від громадян, 54 – від засобів масової інформації та об’єднань громадян, установ та організацій, 4 – від підприємств різних форм власності. Уже в 2012 році надійшло 8 запитів. За змістом їх переважна більшість відноситься до компетенції трьох структурних підрозділів міської ради: управління архітектури та містобудування, управління земельних ресурсів та управління житлово-комунального господарства.

Станом на 30 грудня 2011 року в місті зареєстровано 107 міських організацій політичних партій, 580 громадських організацій, в тому числі легалізованих шляхом повідомлення – 156. Зберігається тенденція  до збільшення кількості громадських організацій. За звітний рік їх кількість зросла з 551 до 580 та легалізованих шляхом повідомлення – зі 148 до 156.

Загалом за рік у місті відбулося 65 акцій, організованих представниками політичних партій та громадських організацій за участю близько 6 тисяч осіб. Найбільш активними були: Партія регіонів, ВО «Батьківщина», Комуністична партія України, а також громадська організація «ЗООШАНС» та профспілкові організації підприємців.

Досить незначною була активність міських осередків політичних партій «Сильна Україна», «Фронт Змін». Політичні сили правого спрямування, такі як Українська народна партія, Конгрес Українських Націоналістів також не відзначалися особливою активністю, її можна було спостерігати лише під час проведення державних свят та офіційних заходів.

Відділ зв'язків з громадськістю, як структурний підрозділ міської ради, виступав організатором чи співорганізатором цілої низки круглих столів та інших заходів, що проводилися протягом минулого року. Були обговорені такі проблеми як процес євроінтеграції в Україні, особливості Основного Закону України. Цікавим для широкого кола громадськості став круглий стіл «20 років незалежності України – калейдоскоп реалій». В експертному обговоренні взяли участь депутати міської ради, представники міської та обласної влади, політичних партій та громадських організацій. Вони згадали досягнення та здобутки в економічній і соціальній сферах, надбані Україною за 20 років незалежності.

У грудні минулого року за підтримки Чернігівського міського голови відділ зв'язків з громадськістю провів ювілейну V благодійну мистецьку акцію до Дня Святого Миколая "Світ очима дітей". У проекті взяли участь представники міських громадських організацій "Гіпократ", "Шанс", "Милосердя і доброта", «Логос», Товариство сприяння хворим на цукровий діабет, «Дорога до серця», «Життя триває» та «Родина», які об'єднують людей з особливими потребами для спільного вирішення їхніх проблем. Загалом представники влади і громадські діячі, депутати міської ради, керівники місцевих підприємств і меценати придбали 20 творчих робіт дітей-інвалідів. Таким чином, на думку І. Соломахи, не лише надається реальна підтримка знедоленим, а й відроджуються традиції благодійництва.

Соціально-значиму доброчинну і милосердницьку роботу, спрямовану на відродження духовності і моралі народу, подолання соціальних патологій ведуть у місті релігійні громади багатьох конфесій. Станом на 30 грудня 2011 року в Чернігові зареєстровано 61 релігійна громада, що належить до 25 конфесій.

І. Соломаха згадала і про роботу Громадської ради з питань гласності та свободи слова. Її системна діяльність має стати запорукою відкритості і прозорості міської ради, більш ефективної співпраці з засобами масової інформації, а відтак і з громадськістю міста. Минулого року Громадською радою серед міських журналістів було проведено конкурс на найкращий аналітичний матеріал про діяльність Чернігівської міської ради та її виконавчих органів.


Відділ зв’язків з громадськістю Чернігівської міської ради

Немає коментарів:

Дописати коментар