вівторок, 16 лютого 2016 р.

«Успіх країни залежить від кількості жінок при владі», - обговорення гендерної рівності

Про перспективи та реалії гендерної рівності в органах місцевого самоврядування говорили сьогодні, 16 лютого, в експертному клубі «Чиста політика».

До обговорення приєдналися депутати міської ради, деснянської та новозаводської районних рад, представники освітніх навчальних закладів, наукові та громадські діячі.

Так помічниця народних депутатів Сергія Березенка та Олександра Черненка Ірина Соломаха вважає, що треба збільшити кількість жінок в органах самоврядування і не тільки.

«В Швеції, Фінляндії та Бельгії дуже високий економічний рівень та соціальний розвиток загалом. В таких країнах відсоток присутності жінок в органах законодавчої влади та вищих рівнях влади більш ніж 40%.

Україна зараз також робить певні кроки до рівної гендерної політики. Вдалий Закон про вибори в місцеві органи самоврядування, де головна умова була квота в списку 30%, є тому доказом.

«Зараз потрібен другий крок. Необхідно квотувати присутність жінок в органах виконавчої влади та в органах вищого рівня (кабінеті міністрів, міністерствах)» , - вважає Ірина Соломаха.

В цьому плані в Чернігівській міськраді показовою є фракція Радикальної партії. Її представляють лише жінки. Представниця Радикальної партії Жанна Шерстюк розповіла, що хоч жінки і емоційні вони здатні приймати важливі рішення.

Однопартієць Жанни Ірина Березинець зізналася, що вони з колегами можуть впливати на курс партії зсередини.

«У наших чоловіків боротьба іде переважно за гроші та владу. Жінок це не стосується. Вони більш соціально направлені і чіткіше бачать, що саме треба зробити. Саме тому я згодна зі словами Ірини Соломахи про те, що квоту жінок треба збільшувати», - розповіла Ірина Березинець.

Партія «Солідарність» також має 30% жінок у Чернігівській міськраді, про це розповіла представниця партії Інна Левченко.

«Троє з дев’яти депутаті міськради – жінки. Але під час виборів я відчула деяку дискримінацію. А саме, до мене підійшла бабуся і сказала, що хоче поспілкуватися з кандидатом в депутати. Коли вона дізналася, що це я кандидат бабуся дуже здивувалася. Тобто стереотип про те, що депутат має бути неодмінно солідним чоловіком у костюмі з машиною і досі існує серед нас», - розповіла Інна.

«Жінки нічим не гірше за чоловіків, хоч без них теж нікуди», - вважає представниця Аграрної партії Оксана Мирошниченко.

«Насправді в парламенті, в радах місцевого рівня і на держслужбі жінок керівників набагато менше ніж чоловіків. А хочеться жити в такій державі, де людина цінується не за гендерною ознакою, а за рівнем професіоналізму.»

«Прикро, що жінки в наші державі представляють переважно громадську та гуманітарну сферу», - наголосила Радник заступника голови обласної Чернігівської ради Альона Левошич.

«Я вважаю, що ми здатні на більше. Жінки можуть бути гарними економістами, юристами та займатися іншими важливими питаннями. І зараз дивлячись на нашу країну було б корисно, щоб жінки були в сфері оборони країни, сфері ради безпеки та інших», - запевнила Альона Левошич.

Педагог та представниця партії Солідарність Наталія Малець вважає, що проблема гендерної нерівності в країні є дуже глибокою.

«Починаючи з садочків та шкіл треба приділяти велике значення гендерному вихованню. Треба робити більше заходів для дітей, на яких пояснювати, що дискримінація за гендерною ознакою це погано. Бо закореніле судження, що тато – це голова сім’ї, а мама має стояти на кухні існує досі і є нормою.»

Про те, що подібні заходи мають проходити в місті впевнена заступник начальника відділу у справах сім’ї та молоді Чернігівської міськради Котенко Вікторія.

«У цьому році головним напрямком нашої роботи є підвищення ролі жінки в процесі державотворення.»

Депутат новозаводської районної у місті Чернігові ради Тетяна Кузнецова-Молодча запевнила, що в райраді все витримано в рамках гендерної квоти.

«У нас 36 чоловік, з них 15 - жінки. Гендерна квота витримана.»

Також Тетяна розповіла про ті стереотипи, які заважають сім’ї бути нормальною в плані гендерної рівності. Жінка - це лялька або куховарка, в той час як чоловік – це купа м’язів або гаманець.

«Ми маємо гендерну нерівність в праці. Маємо високий рівень освіти жінок і в той же час низький рівень їх самореалізації. Також дуже часто постає вибір сім’я чи кар’єра. Нерідко гендерна нерівність проявляється в сім’ї у вигляді насильства. Майже завжди насильство вчиняється над жінкою. Був лише один випадок коли звернувся чоловік», - розповіла Тетяна.

Депутат Чернігівської міськради Регіна Гусак зробила невеличке опитування серед знайомих чоловіків. Вона запитала, «чому жінка має йти в політику і займати керівні посади?»

«Чоловіки самі зізналися в тому, що жінки мислять більш детально, спершу вирішуючи маленькі питання на відміну від чоловіків, як мислять глобально. Також жінка більш креативна, що допомагає їй знайти безліч варіантів вирішення певної проблеми.»

Тож в результаті обговорення жінки дійшли висновку, що зараз необхідно підіймати квоту для жінок і робити це неодмінно на законодавчому рівні. І давати змогу жінкам керувати не тільки гуманітарною та соціальною сферами, а й фінансовою та іншими.

"Експертна думка"

Немає коментарів:

Дописати коментар