середу, 22 квітня 2009 р.

Роздуми біля Великоднього кошика

Українці п’яті в Європі за релігійністю.

Такий висновок зробив Інститут соціології Національної академії наук України в рамках реалізації міжнародної програми соціальних досліджень (ISSP).

Згідно цього порівняльного дослідження, яке проводилося у березні-квітні 2009 року, наша держава поступається лише Кіпру, Польщі, Словаччині та Португалії. Абсолютна більшість українців (91%) – християнського віросповідання (православні, греко-католики, протестанти). Зокрема, 39% віруючих належать до трьох основних православних церков (Московського й Київського патріархатів та Української Автокефальної Православної Церкви), 44% відзначили, що вони є православними без чіткої приналежності до певної церкви, а 8% вважають себе греко-католиками. За результатами опитування з’ясувалося, що тільки кожен дев'ятий українець ніколи не був віруючим або перестав вірити.

Показово, що росіяни продемонстрували шостий з кінця рейтингу рівень набожності серед усіх 44 держав.

Очевидно, що дані цього опитування є цікавими лише тоді, коли їх результати спроектувати на інше дослідження, яке у той же період проводилося компанією GfK Ukraine. Згідно даних, отриманих соціологічною компанією, найбільшою довірою у населення України користується церква (61,2%), а найменшою – Верховна Рада (2,7%). На другому місці за рівнем довіри громадян країни українська армія (28,7%) і міліція (16,4%).

Висока релігійність та довіра українців до церковних інституцій є традиційно привабливими для їх використання у різного рівня виборах. Фактично жодна політична сила не цуралась церкви, як засобу досягнення власних політичних амбіцій. На жаль, активна участь церви у політичному житті ніколи не йшла на користь самій церкві. Після кожних виборів церковний розкол в Україні лише поглиблювався, стаючи ще більш непереборним…

Цікаво, чи скоро це зрозуміють наші поважні духовні отці, приймаючи від політиків усілякого роду обіцянки про «державне покровительство» в обмін на їх активну підтримку з боку пастви під час виборчих перегонів?

Немає коментарів:

Дописати коментар