понеділок, 31 серпня 2009 р.

Передвиборчі прогнози чернігівських експертів


28 серпня, в прес-клубі «Чиста політика» в Чернігові відбувся експертний круглий стіл присвячений неофіційному старту передвиборчої кампанії Президента України. Участь в обговоренні взяли чернігівські політологи, громадські діячі, представники політичних сил, журналісти.


Пропонуємо основні тези виступів учасників «круглого столу».

Начальник відділу зв’язків з громадськістю Чернігівської міської ради Ірина Соломаха розпочала дискусію з тези, що головною особливістю кампанії стане наявність у всіх кандидатів двох рівнів виборчих штабів – офіційного та тіньового.

Також цікавим моментом є протиставлення на позитиві, а не негативі. Наприклад, Юлія Тимошенко намагатиметься робити кампанію на боротьбі з фінансовою кризою.
Крім того, пані Соломаха відмітила загрозу чергового розколу країни в період виборів, особливо на це працюватимуть російські політтехнологи, які зараз працюють в штабах кандидатів.

Місцевий політтехнолог і журналіст Ігор Чічкань зауважив, що технологія двох штабів на виборах (офіційного і тіньового) не нова в Україні. А розподіл обов’язків між цими штабами визначається так: білі – займаються офіційною реєстрацією кандидата, представлення в комісіях тощо, а тіньові – безпосередньо агітацією, яка не завжди в рамках законодавства.

Головним трендом цієї виборчої кампанії, на думку пана Чічканя, стане «сильний лідер». Роль якого намагуються грати основні кандидати виборчої кампанії - Тимошенко, Янукович та Яценюк.

Голова ГО «Чернігівська аналітична служба «Моніторинг» Тарас Вознюк в своєму виступі звернув увагу на те, що долю переможців кампанії вже кілька виборів поспіль вирішують голоси саме центральної України, тож, зауважив Вознюк, хто переможе на Чернігівщині, той переможе і в Україні.

Він також представив дані якогось опитування по Чернігівщині, але не назвав ні замовників, ні виконавців, ні жодних інших додаткових даних. Але, якщо вірити Вознюку, сьогодні лідер антирейтингу на Чернігівщині президент Ющенко, а уряд і опозиція мають приблизно однакові показники.

Керівник проекту «Чернігівський монітор» Юрій Паперний зауважив на особливості початкового етапу виборчої кампанії на Чернігівщині, який полягав в боротьбі за вплив в місцевих передвиборчих штабах.

Також він спрогнозував, що рівень роботи місцевих депутатів на президентських виборах буде показником на місце їх в списку в майбутніх виборах до місцевих органів самоврядування різних рівнів.

Лідер громадянської платформи «Сила громади» Олександр Ломако виділив дві основні теми передвиборчої кампанії – це економічна криза та нова Конституція (проект архітектури влади після виборів). Також він прогнозує використання як прямого, так і непрямого підкупу виборців та вирішальний вплив на результат голосування з боку контролю кандидатів над виборчими комісіями.

Керівник Чернігівського прес-клубу реформ Ірин Мельник зауважила, що на майбутніх виборах, як і на всіх попередніх, представники ЗМІ будуть заробляти гроші. «Це їх шанс виходу з кризи», - навіть пожартувала вона. І додала, що у виборчих штабів зросла зацікавленість саме в місцевих ЗМІ ,а також порадила представникам кандидатів готувати гроші для розміщення їх матеріалів в чернігівських ЗМІ.

Представник Чернігівського освітнього центу «Ініціатива» Павло Пущенко в свою чергу відмітив такі особливості виборчої кампанії. Ці вибори є багато в чому останнім боєм як Януковча, так і Тимошенко, оскільки їх політичні команди тримаються сьогодні своїх лідерів виключно на бажані реваншу та повернення влади (Партія регіонів), збереження себе при владі (БЮТ). Тож, після перемоги одного чи іншого кандидата можливе переформатування парламентської коаліції під переможця.

Крім того, обурює втручання на самому початку виборчої кампанії керівництва Росії в порядок денний вибрів в Україні. І мені, як громадянину, не дуже сподобалася реакція наших основних кандидатів на відверте провокаційне звернення президента РФ Мєдведва, зауважив Павло Пущенко.

Присутні на обговоренні представники політичних сил намагалися зменшити негативні оцінки надані експертами. Так, бютівець Олександр Мельник зауважив, що не слід розглядати програми допомоги виборцям з точки зору підкупу.

А представник Партії регіонів Олексій Дем’яненко відкинув висловлені сумніви експертів, щодо наявності в ПР опозиційного антикризового плану дій. Натомість пан Дем’яненко зауважив, що його лідеру важко потрапити на сторінки деяких районних газет навіть на платній основі – все через позицію редакторів, які підконтрольні місцевій владі.

Прес-секретар чернігівського «Фронту змін» Олег Трухан подякував всім за визнання позиції Яценюка на третьому місці та наголосив на проблемі недостатності коштів у штабах кандидатів.

На завершення представник Володимира Литвина пані Дешура наголосила на позитвних якостях свого лідера та підтвердила відсутність значних коштів на виборчу кампанію у її кандидата.

"Події і коментарі"

Немає коментарів:

Дописати коментар