неділю, 13 грудня 2009 р.

Роботу українського Парламенту визнано неефективною


Фундація "Відкрите суспільство" спільно з Чернігівським експертним клубом "Чиста політика" провели круглий стіл на тему: "Ефективність роботи українського парламенту".

Основні питання, що піднімалися на обговоренні: підсумки роботи Верховної Ради України IV скликання протягом 1-5 сесії; відповідність партійних програм реальним результатам роботи фракцій у парламенті; перспективи Верховної Ради України після президентських виборів 2010 року. Мета проведеного заходу – поглиблене обговорення цієї проблематики з місцевими експертами, представниками громадськості та влади. До участі в круглому столі були запрошені представники виконавчої гілки влади, громадських організацій, провідні експерти з даної тематики, а також представники засобів масової інформації.

Ірина Шуст, керівник відділу зв’язків з громадськістю Фундації "Відкрите суспільство": "Сьогодні ми презентуємо експертні дослідження, проведені представниками Фундації. Наша громадська організація, вже протягом восьми років займається моніторингом діяльності Верховної Ради України, та реалізує проекти, пов'язані з місцевим самоврядуванням і Європейською інтеграцією".

Ігор Новіков, експерт фундації "Відкрите суспільство": "У першій половині року Парламент не дуже ефективно працював. Парламентарі більше звертали увагу на такі питання, як коаліція БЮТ-ПР, обговорення майбутньої Конституції та майбутні президентські перегони. Найменше ж уваги приділялося програмам, з якими вони йшли на вибори.
Тобто, можна зробити висновок, що у більшості випадків депутати задовольняли власні амбіції та інтереси своєї фракції, а не вирішували проблеми своїх виборців".

Юрій Паперний, керівник проекту "Чернігівський монітор": "В ході президентської кампанії на Чернігівщині ми бачимо парламентську кампанію. Всі більш-менш активні депутати поділили область на окремі регіони і президентську кампанію проводять уже в своїх власних округах. Це можна спостерігати, проаналізувавши районні друковані видання".

Олександр Соломаха, начальник відділу зв’язків з громадськість Чернігівської обласної ради: "Я вважаю, що не варто плутати два поняття: ефективність та результативність. Ефективність я б оцінював з точки зору не кількості, а важливості та необхідності для держави законів, які були прийняті Верховною Радою. Зараз ефективність роботи парламенту досить низька".

Геннадій Максак, президент Полісського фонду міжнародних та регіональних досліджень: "Нинішня Конституції є розбалансованою і недієвою. По основних трьох показниках: громадське суспільство, партійна система та політична система ми не бачимо жодних позитивних змін. Все це вказує на неефективність діючого парламенту".

Дмитро Попов, депутат Чернігівської міської ради: "Якщо питання ефективності роботи розглядати більш глибше, то можна зробити наступний висновок. З точки зору суспільства, фракції у ВР працюють не ефективно, а з точки зору їх керівників – дуже ефективно. Всі вказівки своїх хазяїв старанно виконують: на кнопки натискають вчасно, якщо є вказівка блокувати трибуни – блокують. Тобто, депутатам ставлять просто не ті задачі, вони виконують не волю народу, а волю тих людей, хто їх найняв".

Ірина Соломаха, начальник відділу зв’язків з громадськістю Чернігівської міської ради: "Якщо розглядати роботу Верховної Ради з точки зору жителя Чернігова, то ні про яку ефективність мова не йде. Жоден законопроект, який захищав би жителів міста у соціальній, економічній чи інших сферах не був прийнятий у ВР. Позитивні зміни відбуваються лише там, де існує інтерес конкретних економічних кланів, представники яких знаходяться у Парламенті".

Експертний клуб "Чиста політика"

Немає коментарів:

Дописати коментар