середу, 10 лютого 2010 р.

Відділ зв'язків з громадськістю забезпечує відкритість і прозорість Чернігівської міської ради

Про роботу відділу зв’язків з громадськістю міської ради у 2009 році щодо взаємодії з учасниками суспільно-політичного процесу в м. Чернігові та перспективні напрямки роботи на поточний рік розповіла сьогодні на розширеній нараді начальник відділу Ірина Соломаха.

Відділ зв'язків з громадськістю Чернігівської міської ради було створено у липні 2006 року шляхом об'єднання прес-служби та відділу з питань внутрішньої політики. Серед основних завдань, які ставилися перед відділом, були забезпечення всебічного висвітлення діяльності міської ради та виконкому та організація ефективної взаємодії з громадськістю міста.
 
За звітний період з питань основної діяльності до відділу надійшло 637 вхідних документів від різних адресатів, підготовлено понад 270 вихідних документів. Крім того, за минулий рік працівниками відділу підготовлено 5 розпоряджень міського голови та два рішення міської ради. За словами І.Соломахи, відділом налагоджена конструктивна співпраця практично з усіма регіональними та деякими загальнодержавними засобами масової інформації, концентрація яких у Чернігові найвища в області: Крім того, відділ співпрацює з прес-службами та інформаційними структурами правоохоронних органів, митниці, контрольно-ревізійного управління, податкової інспекції, інших установ. Згідно з чинним законодавством укладені відповідні угоди на висвітлення діяльності органу місцевого самоврядування з КП «ТРА «Новий Чернігів» та КП «Чернігівські відомості» (в рамках бюджетного асигнування, без виділення окремих коштів на висвітлення). 


І.Соломаха акцентувала увагу присутніх, що в минулому році і газета, і телерадіоагенство створили власні Інтернет-сайти, тож інформація про життя міста стала більш оперативною і доступною. Відділ зв'язків з громадськістю згідно з розпорядженням міського голови також відповідає за зміст і оновлення інформації на офіційному веб-порталі міської ради. Так, за минулий рік безпосередньо працівниками відділу підготовлено 349 інформаційних повідомлень, опрацьовано для розміщення на сайті - 487 повідомлень, і це тільки до розділу "новин", не кажучи вже про інші рубрики. Начальник відділу подякувала керівникам усіх відділів та управлінь міської ради, головам Деснянської та Новозаводської районних у місті рад за співпрацю, та висловила сподівання, що вона буде такою ж плідною і у 2010 році. Було зазначено, що на сайті з'явилися дві нові рубрики: це "запитання до міської влади", куди кожен бажаючий може надіслати своє запитання й оперативно отримати відповідь, та "об'єднання громадян міста", де для зручності користувачів сайту окремо винесені списки громадських організацій та політичних партій. "Ми постійно відстежуємо статистику відвідувань нашого сайту і можемо стверджувати, що серед сайтів офіційних установ за цим показником ми упевнено тримаємося в першій п'ятірці," – підкреслила І.Соломаха.
  Станом на 1 лютого 2010 року в Чернігові зареєстровано 100 міських організацій політичних партій та 530 громадських організацій, з яких 386 організацій – зареєстровані в установленому порядку, а 144 – утворені шляхом повідомлення. Начальник відділу зауважила, що протягом останніх трьох років зберігається стійка тенденція до збільшення кількості об’єднань громадян. Проте, на думку І.Соломахи, такі колосальні як для 300-тисячного міста цифри, свідчать про одну з головних проблем, яка спостерігається не лише в Чернігові, а й загалом у державі. "Серед зареєстрованих об'єднань громадян реально діючими із власної практики можна назвати тільки 10-20%. Ми мусимо користуватися фактично недосконалою базою даних, адже на законодавчому рівні ніяким чином не вирішено питання систематичної перереєстрації об'єднань громадян," – констатує керівник відділу. Дійсно, якщо "під грант" створюється організація, то шляхом повідомлення її можна утворити практично за одну годину, а зареєструвати, якщо всі документи в порядку, можна за одну добу. Така ситуація часто викликає непорозуміння і не дозволяє нормально організовувати повноцінну співпрацю з громадським сектором у місті. Серед працюючих громадських організацій, за спостереженнями відділу, найактивнішими є благодійні організації, які захищають інтереси інвалідів, ветеранів, інвалідів з дитинства; вирішують питання соціального захисту людей з особливими потребами. Це такі організації як: «Демократичний союз багатодітних сімей»; міська благодійна організація батьків і дітей-інвалідів, інвалідів з дитинства «ЛОГОС»; міське громадське об'єднання інвалідів «Шанс»; Чернігівська міська організація багатодітних сімей «Родина»; міська організація багатодітних «Сім’я»; Чернігівська організація сімей, в яких виховуються діти-інваліди дитинства «Гіппократ»; Громадський благодійний фонд «Милосердя і доброта» та Чернігівська обласна благодійна організація «АРАТТА». Також у місті активно працюють Чернігівська міська організація ветеранів, яка спрямовує свою діяльність на підтримку ветеранів Великої Вітчизняної війни, та відділення Української спілки ветеранів Афганістану, що опікується соціальним захистом ветеранів-афганців та їх родин.  

Проведення передвиборчої кампанії на пост Президента України стало головною подією у політичному житті року, що викликало значне пожвавлення роботи місцевих осередків партійних організацій. Представники політичних сил поширювали інформаційні матеріали з програмами своїх партій, організовували мітинги, демонстрації, пікетування, встановлювали агітаційні намети. Найбільш активними були представники Блоку Ю. Тимошенко, Партії регіонів, КПУ, Блоку Литвина. Наслідком проведення передвиборчої кампанії стало зростання чисельності організованих у м.Чернігові заходів. Всього їх, згідно наданих заявок, відбулося 148 за участю близько 90 тисяч осіб, в тому числі організованих обласними та міськими осередками політичних партій – 75. Основними формами передвиборчої роботи кандидатів на пост Президента України, їх довірених осіб були зустрічі з жителями міста, прес-конференції, проведення концертів за їх сприянням, а також роздача агітаційної літератури та буклетів із наметів тієї чи іншої партії, до якої належить кандидат.
Важливим чинником у суспільно-політичному житті міста є релігійний фактор. На сьогодні в Чернігові діє 57 релігійних громад, які належать до 25 конфесій. Релігійні громади проводять благодійну діяльність: надають допомогу багатодітним, малозабезпеченим сім’ям, людям похилого віку, хворим психоневрологічної лікарні, організовують благодійні обіди, проводять бесіди в наркодиспансері з хворими на наркоманію та алкоголізм, проводять богослужіння, читають лекції, проводять зустрічі, пропагують здоровий образ життя, духовний розвиток особистості. Відділ зв'язків з громадськістю, як структурний підрозділ міської ради, виступав організатором чи співорганізатором цілої низки круглих столів та інших заходів, що проводилися протягом минулого року. Так, 21 січня 2009 року в Чернігівській міській раді відбувся круглий стіл "Соборність як символ консолідації нації". Участь у засіданні круглого столу взяли працівники органів державної влади та місцевого самоврядування, народні депутати та депутати міської ради, науковці, представники політичних партій, громадських організацій, засобів масової інформації. 9 березня в міській раді за участю науковців-істориків та громадських діячів пройшов круглий стіл під назвою "Особистість - основа формування держави", присвячений пам’яті Т.Г.Шевченка. 20 березня у м. Чернігові відбувся круглий стіл під назвою «Протидія насильству в сім'ї – спільна задача органів влади та громадськості». Організаторами виступили: громадські організації «Спілка жінок м. Чернігова» та «Жіночий правозахисний центр», Чернігівський міський відділ УМВС України в Чернігівській області, відділ зв’язків з громадськістю міської ради, відділ у справах сім'ї та молоді міської ради та Центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді. Круглий стіл під назвою "Політичний піар як "продукт споживання". Національна та регіональна специфіка" пройшов 24 березня за участю відомих політологів, експертів, представників політичних партій, громадських організацій та засобів масової інформації. Учасники заходу зійшлися на думці, що є нагальна потреба у внесенні змін до чинного виборчого законодавства та зміні виборчої системи. В ході круглих столів були обговорені такі проблеми як процес євроінтеграції в Україні, особливості Основного Закону України, перспективи його розвитку та внесення змін, допомога людям з особливими потребами.  

Відділ активно підтримав проведення благодійної акції "Частинку себе – дітям", спрямованої на допомогу хворим дітям та дітям-інвалідам, якими опікуються спеціалізовані заклади та організації. З нагоди Дня святого Миколая майже 250 дітей-інвалідів, серед яких 70 дітей, прикутих хворобою до ліжка, отримали подарунки. 17 грудня за підтримки Чернігівського міського голови відділ зв'язків з громадськістю провів ІІІ благодійну мистецьку акцію до Дня Святого Миколая "Світ очима дітей" в галереї сучасного мистецтва «Пласт-Арт». У проекті взяли участь представники міських громадських організацій "Гіпократ", "Шанс", "Милосердя і доброта", які об'єднують людей з особливими потребами для спільного вирішення їхніх проблем. 16 робіт дітей-інвалідів придбали представники влади і громадські діячі, депутати міської ради і народний депутат, керівники місцевих підприємств і меценати. 

Таким чином, вважає І.Соломаха, не лише надається реальна підтримка знедоленим, а й відроджуються традиції благодійництва. Разом із депутатами Чернігівської міської ради, представниками громадських організацій міста працівники відділу приділили значну увагу розробці проекту Положення про громадські слухання, що можна вважати вагомим внеском у розвиток демократичного суспільства на теренах міської громади. Завдяки безпосередньому сприянню відділу стало можливим вперше за два роки після прийняття Статуту територіальної громади м. Чернігова видання друкованого тексту Конституції міста разом із додатком – Положенням про громадські слухання. Презентація друкованого Статуту відбулася на початку грудня з нагоди Дня місцевого самоврядування. Вбачаючи доцільність у посиленні політичної культури та відповідальності кожного з суб'єктів політичної діяльності задля розбудови громадянського суспільства та демократичного державотворення за ініціативи відділу зв'язків з громадськістю та сприяння Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень у 2009 році в Чернігові підписано Декларацію про територію взаємної відповідальності. На сьогодні підписи під документом поставили представники понад 20 суб'єктів суспільно-політичного процесу. "У ході підготовки до проведення виборів у місцеві ради ми закликаємо приєднатися до Декларації представників усіх політичних партій, громадських організацій та засобів масової інформації, які працюють у Чернігові," – звернулася Ірина Соломаха. Це, на її думку, дозволить сподіватися на більш толерантні умови проведення передвиборчих перегонів у місті Чернігові. Спільно з депутатами міської ради та представниками провідних засобів масової інформації міста ще наприкінці минулого року була розпочата робота зі створення Громадської ради з питань гласності та свободи слова. Наразі ця робота на стадії завершення – так, сесією міської ради затверджено Положення про Громадську раду, а розпорядженням міського голови визначено її персональний склад. Найближчим часом відбудеться перше, організаційне засідання і дорадчий орган розпочне свою діяльність, що стане запорукою відкритості і прозорості міської ради, більш ефективної співпраці з засобами масової інформації, а відтак і з громадськістю міста.

Відділ зв'язків з громадськістю Чернігівської міської ради


Немає коментарів:

Дописати коментар