неділю, 31 березня 2013 р.

У Чернігові провели круглий стіл із нагоди 390-ї річниці отримання містом магдебурзького права

Круглий стіл на тему "Магдебурзьке право - креатура минувшини" відбувся 29 березня в приміщенні дискусійного клубу «Експертна думка».

Захід присвячено 390-й річниці отримання Черніговом магдебурзького права, що ознаменувало ліквідацію влади феодалів та великих князів над його громадянами.

У обговоренні взяли участь науковці й освітяни, представники органів місцевого самоврядування, громадськості, засобів масової інформації.

Професор Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, доктор історичних наук Сергій Леп'явко назвав магдебурзьке право базовою ознакою європейської демократії. Саме з наданням місту магдебурзького права місто було включене до європейської системи самоврядування і системи європейських цінностей. Він детально прокоментував сутність цього права й охарактеризував його вплив на подальший розвиток Чернігова й Чернігівщини.

За словами заступника начальника управління культури міської ради Юрія Ткача, в обласному центрі протягом наступного десятиріччя здійснюватиметься комплекс культурно-просвітницьких заходів, аби з серйозним доробком зустріти 400-річчя отримання магдебурзького права.

«Обговорюючи історичну роль таких визначних подій, ми повертаємося до наших традицій, відроджуємо кращі надбання народовладдя, упевнено крокуємо в майбутнє», - підкреслила начальник відділу зв’язків з громадськістю міської ради Ірина Соломаха.

Вчителі історії України, які взяли участь у роботі круглого столу, наголосили, що на прикладі таких історичних здобутків вони прагнуть виховати в учнів повагу до традицій минувшини й патріотизм по відношенню до рідного міста.

Учасники засідання зійшлися на думці, що запровадження в середині ХVІІ європейських норм права в українських містах стало серйозним поштовхом до їхнього економічного й соціального розвитку, до формування прогресивних моделей управління, про які варто пам’ятати й пишатися славетним минулим древнього Чернігова.

Відділ зв’язків з громадськістю Чернігівської міської ради

Немає коментарів:

Дописати коментар