неділю, 2 червня 2013 р.

Досвід мас-медіа в країнах Вишеградської групи

Слова Великого Кобзаря «і чужому научайтесь, і свого не цурайтесь» ніколи не втрачають актуальності. Такий висновок зробила начальник відділу зв’язків з громадськістю Чернігівської міської ради Ірина Соломаха, повернувшись із навчального туру для журналістів, який проходив на початку травня.
 
За досвідом — до Європи

Українські та білоруські медійники з місцевих та регіональних ЗМІ протягом тижня побували в країнах Вишеградської групи (Угорщина, Словаччина, Чехія, Польща), де вивчали досвід діяльності друкованих ЗМІ, радіо, телебачення й нових мас-медіа.
Проект «Навчальний тур українських та білоруських журналістів до країн Вишеградської групи» мав на меті обмін досвідом у таких сферах: незалежність ЗМІ та редакційної політики, фінансування ЗМІ, підготовка місцевого контенту, відносини з органами державної влади та місцевого самоврядування, Інтернет і мультимедія.

Польські ЗМІ мають інтерес до України

Цю тезу підтвердила зустріч учасників проекту з Марчіном Войцеховським (провідна польська «Газета Виборча»), який висвітлив особливості представлення України й Білорусі в польській пресі. Фактично, польським колегам цікаво «озиратися назад», адже вони вже пройшли той шлях, яким нині йде українське суспільство й, зокрема, преса.
Також цікаво пройшла зустріч із редакцією «Републіки ТБ» «Інтернет-телебачення — ідея для фінансової стабільності». У ході круглого столу було обговорено майбутнє паперових видань. Усіх хвилювало питання: чи не стане Інтернет єдиним шляхом доступу до інформації?

На радіохвилях Чехії

Візит до Чеського радіоцентру став підтвердженням тези, що люди з прискоренням ритму життя готові сприймати інформацію, як то кажуть, на ходу — по дорозі на роботу чи з роботи, у громадських місцях. Зручно й те, що така інформація вже адаптована на середнього слухача, подається оперативно й лаконічно. Чеські радіожурналісти пророкують, що радіоефір здатен серйозно конкурувати з Інтернетом.

Угорщина та Словаччина — за партнерські проекти

В угорському місті Ніредьгаза у ході круглого столу «Угорщина та країни Східного партнерства: кращі практики співпраці» українських та білоруських колег ознайомили з найуспішнішими проектами, реалізованими за останні роки.
Особливості стратегічного планування розвитку прикордонних регіонів України та Словаччини теж зацікавили різноманітністю актуальних тем і надали впевненості вітчизняним журналістам у позитивних перспективах такої співпраці.

Чернігів не пасе задніх у розвитку медіа-простору

Ірина Соломаха, яка тривалий час опікується співпрацею з місцевими мас-медіа, відзначила, що Чернігів цілком достойно виглядає в порівнянні з іншими європейськими містами. Особливо її вразила відсутність вільного доступу до Інтернету в більшості відвіданих міст і країн. «Якість і швидкість доступу до Інтернету в нас — одна з кращих, а кількість доступних зон Wi-Fi — більша», — ділиться І. Соломаха.
Також вона високо оцінює рівень телерадіоагентства «Новий Чернігів», що, як для місцевого телеканалу, подає цікавий і сучасний інформаційний продукт. Підтримувана засновником — міською радою — комунальна газета «Чернігівські відомості», яку вважають трибуною місцевої влади, порівняно з муніципальною пресою відвіданих країн, теж виглядає достойно. Тут відводиться достатньо місця соціальній рекламі й висвітлюється абсолютно різнопланова інформація про життя територіальної громади.
Головне, чого прагнуть журналісти всіх видань — це знайти й утримувати увагу свого читача, слухача, глядача. А отже, потрібно постійно перебувати у творчому пошуку.
*Проект реалізовано за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у партнерстві з Міжнародною асоціацією інституцій регіонального розвитку
(м. Ужгород, Україна), Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень (м. Чернігів, Україна), Асоціацією регіонального розвитку «КІУТ» (м. Захонь, Республіка Угорщина), Агенцією регіонального розвитку «ПОЛОНИНИ» (м. Сніна, Словацька Республіка), Інститутом стабільності та розвитку (м. Прага, Чеська Республіка).

Немає коментарів:

Дописати коментар