середу, 24 квітня 2013 р.

З нагоди 390-ї річниці надання Чернігову магдебурзького права 23 квітня у Чернігівській міській раді проведено урочисту академію

Участь у заході взяли представники органів місцевого самоврядування та державної влади, провідні науковці, викладачі вищих та загальноосвітніх навчальних закладів міста, студентська молодь.

Організаторами заходу виступили Чернігівська міська рада, Український інститут національної пам'яті при Кабінеті Міністрів України,  ГО "Сіверський інститут регіональних досліджень", Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, керівників державних підприємств, установ і організацій.

Після виконання гімну міста Чернігова начальник відділу зв'язків з громадськістю міської ради, кандидат філософських наук Ірина Соломаха відкрила урочисту академію та  привітала учасників заходу. "Магдебурзьке право частково відродило колишню славу Чернігова за часів Київської Русі, - наголосила І. Соломаха, - це був період значного піднесення міста".       

У вступному слові кандидат юридичних наук, доцент, секретар міської ради Олег Шеремет відзначив символічність проведення наукової конференції, присвяченої становленню та розвитку місцевого самоврядування, у самому осередку місцевого самоврядування – міській раді. "Кращі традиції європейської демократії, - зазначив О. Шеремет, - Чернігів успадкував ще з часів магдебурзького права, і сьогодні одним із головних завдань місцевої влади є створення умов для ефективної життєдіяльності територіальної громади". 
Доктор історичних наук, професор Сергій Леп’явко ознайомив присутніх з основними досягненнями історичного розвитку Чернігова доби магдебурзького права, яка існувала  впродовж 160 років. Він зауважив, що отримання магдебурзького права Черніговом – це значна подія, яка відповідала загальним тенденціям розвитку європейської цивілізації, тож позитивно вплинула на подальший розвиток міста, сприяла усвідомленню громадою себе єдиною спільнотою. "Європейська цивілізація базується на місцевому самоврядуванні", - підкреслив він.

Про місцеве самоврядування Чернігова за часів Гетьманщини, що обумовлено її полково-сотенним устроєм XVII-XVIII ст., розповів доктор історичних наук, професор, заступник директора Українського інституту національної пам'яті при Кабінеті Міністрів України Володимир Кривошея.

Відомий український дослідник, доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри країнознавства Національного університету «Острозька академія» Петро Кулаковський детально охарактеризував перші 30 років існування самоврядної міської громади у Чернігові з отримання магдебурзької грамоти.

 Кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Чернігівського історичного музею ім. В. Тарновського Ігор Ситий увагу присутніх зосередив на виникненні міської символіки – прапора та герба магістрату Чернігова XVII-XVIII ст. Він підкреслив важливе значення для чернігівців затвердження міською радою рішення про герб та прапор м. Чернігова, чим можуть пишатися далеко не всі міста країни.

Про перше підняття прапору над Чернігівською думою 96 років тому зазначив у своїй доповіді кандидат історичних наук, директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, керівників державних підприємств, установ і організацій Володимир Бойко. Він також ознайомив присутніх з останніми роками існування Чернігівської міської думи.

Провідні науковці були єдині у думці, що для подальшого розвитку м. Чернігова та покращенню його привабливості як туристичного центру  необхідно більше поширювати інформацію про такі визначні для міста історичні події, як надання Чернігову магдебурзького права, про його історичні атрибути та інші прогресивні сторінки славетної історії міста. 

До уваги учасників заходу представлена виставка тематичної літератури "Місцеве самоврядування: від витоків до сьогодення".
 

Відділ зв’язків з громадськістю Чернігівської міськради

Немає коментарів:

Дописати коментар