понеділок, 19 жовтня 2015 р.

Ірина Соломаха: для ефективної роботи новообраної міської ради потрібна перемога згуртованої команди професіоналів-однодумців

Ірину Соломаху у Чернігові знають як особистість, чиє життєве кредо завжди було пов’язане з стародавнім латинським висловом «Світячи іншим, згораю сам».  І це – не перебільшення.  Адже де б не доводилося їй працювати – журналістом у колись улюбленій чернігівцями газеті «Черниговский полдень», на викладацькій роботі у педагогічному університеті, на посаді керівника відділу зв’язків з громадськістю Чернігівської міської ради, чи, як зараз – в апараті Верховної Ради Україні  та у Раді регіонального розвитку Чернігівщини, – вона скрізь і без залишку віддає себе людям. 

В Ірини Григорівни майже ніколи не буває вихідних і вільного часу. Її мобільний телефон постійно  «розривається» від дзвінків, а в офісі Ради регіонального розвитку, де вона здійснює прийом громадян,  завжди велелюдно.  – До нас, передусім, приходять ті, хто вже втратив надію зарадити своїм бідам, оббиваючи пороги чиновницьких кабінетів, –  розповідає Ірина Соломаха.  – Інколи це досить складні звернення, до вирішення яких доводиться навіть залучати народних депутатів. Але найчастіше це дрібні питання, які я називаю «питаннями одного розчерку пера». Розгляд таких проблем, як облаштування дитячих ігрових майданчиків, вивозу сміття чи, скажімо, ямковий ремонт в котромусь із дворів багатоквартирних будинків не потребує значних фінансів і великих зусиль від посадовців. Потрібні лише чітке і неухильне виконання своїх посадових обов’язків та ще – певна дещиця творчого мислення. 

Саме останнього, на переконання Ірини Григорівни, нажаль і бракує частині нинішніх владоможців міста. Як приклад, вона пригадує, як до Дня Святого Миколая протягом багатьох років їй у партнерстві з активістами низки громадських організацій Чернігова, долаючи байдужість і невіру в позитивний результат у багатьох чиновників, вдавалося організовувати та на гідному рівні проводити щорічні  благодійні акції під назвою  «Світ очима дітей»". Особливістю заходу було те, що дітки-інваліди малювали картини, які потім продавались на благодійному аукціоні. Усі виручені від продажу полотен кошти меценатами одразу ж і без посередників передавались хворим дітлахам. Як і годиться, аукціон широко рекламувався міською радою, як захід, що відбувається під її егідою. Проте, на справді, до його організації міськрада,  фактично, не мала жодного стосунку. Бо весь тягар з організації аукціону лежав на плечах волонтерів та безпосередньо Ірини Григорівни.

Як тільки-но влада спробувала було взяти благодійний аукціон під свій повний контроль, так майже одразу ця гарна ініціатива й спочила в Бозі.  Бо нікому й на думку не спало, що одними розпорядженнями та вказівками «з гори» ділу ніколи не зарадиш... Ірина Соломаха мріє, що вже найближчим часом традиція з проведенням щорічних благодійних акцій «Світ очима дітей» буде відновлена. 

А в те, що саме так воно і буде, переконують професіоналізм, наполегливість і завзятість з якими Ірина Григорівна  звикла працювати. Люди знають про ці якості тендітної жінки і високо цінують її за зроблене добро. Три роки тому Ірину Соломаху було визнано володарем титулу «Жінка року» у сфері державної служби та місцевого самоврядування, а минулого року – однією із переможців обласного конкурсу «Благодійник-2014 року» імені меценатів Тарновських у номінації "Благодійник року – кращий волонтер".

Про свою доброчинну діяльність Ірина Григорівна не звикла розповсюджуватись.  Бо творити добрі справи, на її переконання, потрібно не для слави, а для власної душевної рівноваги. Таке філософське ставлення до життя у Ірини Соломахи не випадкове. Адже ця наука стала для неї не лише захопленням чи хобі, але й професійним покликанням. Ірина є кандидатом філософських наук. І свої знання та уміння вона вже багато років передає студентам Чернігівського педагогічного університету. Жінка розповідає: «Хоча наразі викладання в університеті не є моєю основною роботою, а, швидше, заняттям для душі, проте від спілкування зі молоддю я отримую величезний позитив. Для мене головне дати студентам не стільки сухі знання, як навчити їх аналізувати навколишній світ, робити висновки з усього побаченого, почутого чи прочитаного».  

Маючи за плечима університет і аспірантуру, успішно захистивши кандидатську дисертацію, Ірина Соломаха проте ніколи не боялась визнавати, що чогось і не знає у цьому житті. Так одного разу, потрапивши на роботу до Чернігівської міської ради, вона  усвідомила, що без глибокого розуміння механізмів державного управління і місцевого самоврядування відчутних результатів на займаній посаді досягти буде важко. То ж невдовзі  Ірина Григорівна вступила на навчання до Академії державного управління при Президентові України, де згодом успішно здобула там науковий ступінь магістра державного управління.  

Сьогодні Чернігів, як ніколи, потребує кваліфікованих спеціалістів, які знають не лише що робити для покращання життя людей у нашому улюбленому місті, але й, головне, знають як цього досягти. Однак, і цього замало. На думку Ірини Соломахи депутатам-одинакам в майбутній новообраній міській раді важко працюватиметься. Адже їхні знання, вміння та унікальні ідеї просто згинуть у вирі невігластва непрофесійної більшості. То ж для ефективної роботи новообраної ради потрібна перемога згуртованої команди професіоналів-однодумців. Саме такою командою, переконана Ірина Соломаха, і є президентська партія «Солідарність». Ця команда об’єднала в собі професіоналів-практиків, людей слова і честі, спеціалістів різних галузей господарства, чиїм життєвим кредо, як і у Ірини Соломахи, є слова: «Світячи іншим, згораю сам».

Ольга Овсієнко, Чернігів

Немає коментарів:

Дописати коментар