четвер, 22 січня 2009 р.

До Дня соборності України

Круглий стіл під назвою "Соборність як символ консолідації нації" відбувся 21 січня у Чернігівській міській раді.

Організатором заходу виступив відділ зв'язків з громадськістю міської ради.
Участь у засіданні круглого столу взяли працівники органів державної влади та місцевого самоврядування, народні депутати та депутати міської ради, науковці, представники політичних партій, громадських організацій, засобів масової інформації.

Як повідомила начальник відділу зв'язків з громадськістю Ірина Соломаха, захід приурочений до 90-ї річниці проголошення Акту Злуки українських земель, що 22 січня 1919 року об'єднав Західно-Українську Народну Республіку з Українською Народною Республікою в єдину соборну Україну.

У вступному слові секретар міської ради Олег Шеремет привітав присутніх з одним із найважливіших національних свят України – Днем Соборності та відзначив, що ті пам’ятні історичні події сформували підґрунтя для відродження незалежної демократичної України та утвердження національної ідеї. Олег Семенович згадав події 1990 року, коли в пам'ять про славетну акцію 1919 р. було влаштовано "живий ланцюг" з тисяч громадян від Києва до Львова і далі до Карпат, який зробив значний поштовх до здійснення вікової мрії українців про незалежність.

Науковці проаналізували основні етапи формування української державності, яка в своєму розвитку пройшла неймовірно складний тернистий шлях аж до 1991 року. Адже для українського народу, віками позбавленого своєї власної державності та розірваного на частини між сусідніми країнами, проблема соборності України завжди була особливо гострою. Основну увагу було зосереджено на причинах, що заважали становленню української незалежності, також, на уроках, які треба винести, щоб не допустити повторення помилок минулого. Зокрема, депутат міської ради Володимир Ступак вважає, що навколо основних державних інтересів необхідно об'єднання всіх політичних сил незалежно від партійної приналежності.

На думку учасників круглого столу, сучасне покоління зобов’язане зробити висновки з уроків нашої історії, повсякчас пам’ятаючи про незліченні жертви, принесені на вівтар соборності й державності, та дбати про те, щоб Незалежність і Соборність завжди були невід’ємними атрибутами нашої держави.
"Досягнення географічної єдності українських земель – це лише перший крок соборної держави, - наголосила начальник відділу зв'язків з громадськістю, кандидат філософських наук Ірина Соломаха. - Запорукою консолідації нації має бути культурне, світоглядне, інтелектуальне єднання українців".

Учасники круглого столу зійшлися на думці, що українському народу необхідно згуртуватися навколо національної ідеї та бути свідомим того, що лише в умовах міжнаціональної злагоди та загальнонаціональної єдності можна досягти збереження української соборності, яка є запорукою стабільності й процвітання вільної демократичної держави.


Відділ зв'язків з громадськістю міської ради

Немає коментарів:

Дописати коментар