середу, 20 травня 2009 р.

“Процес євроінтеграції в Україні – регіональні аспекти”

Сьогодні у Чернігові пройшов круглий стіл під назвою “Процес євроінтеграції в Україні – регіональні аспекти” за участю депутатів міської ради, представників політичних партій, громадських організацій та засобів масової інформації, присвячений Дню Європи в Україні.

Секретар Чернігівської міської ради Олег Шеремет акцентував увагу присутніх на порадах Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні, які стосуються дотримання нашою державою ряду умов, необхідних для вступу до Європейської спільноти. Зокрема, він наголосив на таких важливих питаннях, як забезпечення політичної єдності, досягнення стабільного економічного розвитку, боротьба з корупцією, необхідність вивчення іноземних мов, усвідомлення важливості демократичних принципів як частини власної культури. "Всередині країни ми маємо виховати ту еліту, яка буде достойно представляти Україну не лише в Європі, а й цілому світі", - підкреслив О.Шеремет.

Про роль шкільних "євроклубів" у розвитку молодіжних ініціатив у регіоні розповів голова Чернігівської громадської організації "Євроклуб" Юрій Ткач. Він детально зупинився на їх меті і особливостях діяльності. "На сьогодні на Чернігівщині майже немає неактивних євроклубів, майже всі вони проводять різноманітні заходи, як на рівні навчального закладу, так і на рівні своєї адміністративної одиниці – села, райцентру," – наголосив Ю.Ткач. На його думку, суттєвою перепоною в роботі євроклубів є недостатнє фінансування та неналежне технічне забезпечення. Керівник ГО "Євроклуб" переконаний, що роль молоді у розбудові демократичного суспільства та євроінтеграції є надзвичайно важливою, тож цей напрямок потребує суттєвої підтримки.
Депутат міської ради Віталій Голець дослідив євроінтеграційні процеси в місцевому самоврядуванні. Він вважає, що запорукою їх активізації має стати посилення позицій місцевого самоврядування. Також необхідно прискорити імплементацію вітчизняного законодавства до нормативно-правової бази Європейської спільноти.

Заступник начальника відділу інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю обласної ради Михайло Коропатник підтримав думку про необхідність завершення політичної реформи в Україні, особливо в частині посилення ролі місцевого самоврядування.

Депутат міської ради Олександр Мельник запропонував підтримувати ті громадські організації, які співпрацюють із зарубіжними країнами, задля того, аби якомога більше українців на власні очі могли побачити життя людей в європейських країнах.

Президент "Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень" Геннадій Максак поділився власними спостереженнями щодо передумов вступу тих чи інших країн до Європейської спільноти.

Начальник відділу зв'язків з громадськістю міськради Ірина Соломаха процитувала класика української філософії – Пантелеймона Куліша, який вважав, що Україна керується "хутірною філософією". Вона підкреслила, що без повноцінного розвитку регіонів неможливо стати європейською країною у будь-якому розумінні цього поняття.

Учасники круглого столу зійшлися на думці, що важливим аспектом пожвавлення євроінтеграційних процесів в Україні є посилення інформаційно-просвітницької роботи.
Захід організовано відділом зв'язків з громадськістю міської ради спільно з громадською організацією "Євроклуб" та Чернігівською організацією ВМГО "Народний альянс молоді".

Відділ зв'язків з громадськістю міської ради

Немає коментарів:

Дописати коментар