неділю, 31 травня 2009 р.

Ірина Соломаха у мери не збирається

Напередодні виборів різних рівнів активізувалися різноманітні аналітичні центри та експерти. Про те, хто чого вартий та що таке політична аналітика, «Високому Валу» розповіла начальник відділу зв’язків з громадськістю чернігівської міської ради Ірина Соломаха.

У Державній академії управління при Президенті України пані Ірина освоює спеціаліність "Політична аналітика та політичне прогнозування".

Пані Ірина розповідала, що політаналітикою та політпрогнозуванням цікавиться давно, адже її робота пов’язана не тільки зі ЗМІ, а й з процесами, які відбуваються в політикумі, як регіональному, так і загальнодержавному.

Пані Соломаха відзначила, що в Чернігові є не політаналітики, а лише політологи-практики, які отримали знання на практиці, приймаючи учать в двох, трьох, чотирьох виборчих компаніях місцевого, регіонального,а іноді і всеукраїнського рівня. Наприклад, Тарас Вознюк, за її словами, брав участь у діяльності всеукраїнського напрямку.

Серед політологів Чернігова пані Ірина змогла виділити 4-5 осіб.

Чернігівські імена

- Кого ви можете назвати чернігівськими політологами?

- Це ті люди, яких ми найчастіше чуємо – це Тарас Вознюк, Юрій Паперний, Олександр Ломако, Дмитро Зінін, іноді з’являються ще два-три прізвища. Зараз Павло Пущенко намагається стати політологом і це дуже приємно, тому що це молода перспективна особа. Але це все, повторюсь, називається політологічна практика – це не є аналітика.

Особисто я на сьогоднішній день довіряю Тарасу Вознюку, тому що він хоча і політолог-практик, але у нього завжди був схил до складного аналітичного мислення, він міг прочитати сторінку, а розказати стільки, наче цілу монографію прочитав, він вмів правильно робити висновки з невеличкої кількості інформації, тобто на сьогоднішній день з усіх чернігівських політологів, і хай не ображаються колеги, найбільш цікавим і нестандартним є пан Вознюк.

Якщо ж спілкуєшся з київськими політологами,то це звичайно зовсім інший рівень. Ці люди, роблячи висновки, базуються не лише на досвіді, а на глобальних знаннях політичних процесів, світових практик і прикладів, тому що у нас є невеличкі свої особливості, але сценарій розвитку політикуму дуже схожий на все те, що вже в світі в більшості своїй відбулося, – вважає Ірина Соломаха.

Пані Ірина розповідала, що нещодавно журнал «Коментарі» видав номер, присвячений українським політаналітикам. В цьому виданні була окрема стаття, яка розповідала, хто з політичних аналітиків за останні п’ять років «влучив в ціль» своїми прогнозами – як загальноукраїнськими, так і регіональними. Згадувались найбільш відомі прізвища і обличчя, які відомі завдяки українським центральним каналам.

- Особисто я знаю двох чернігівських аналітиків-практиків. Якби ми підняли їх «пророцтва» за 3-4 роки тому, то я думаю, що громада, яка до них прислуховувалась, була б дуже вражена, тому що потрапляння в ціль не було навіть на 15% (приблизно 8-9%).

Тож я на їхньому місці так голосно не заявляла б про свій професіоналізм, базуючись на тих матеріалах, які є в газетах.

Політичні процеси на Чернігівщині

- Наші регіональні політичні зміни дуже схожі на ті, що відбувається на загальноукраїнському рівні, - каже «головний піарщик» чернігівської мерії.

– Наприклад, немає стабільності як в БЮТі, так і в «регіонах» – і ми як раз були свідками переобрання голови міської партійної організації Партії регіонів. Ми бачимо, які складні відносини в міській партійній організації БЮТу на сьогоднішній день, є непорозуміння, хто насправді очолює міську партійну організацію, в чернігівському БЮТі є два умовні лідери.

Подобається це комусь чи ні, але позитиву партіям це не додає, так само як і іншим політичним силам, де відбуваються подібні процеси. Є конфлікт і в чернігівській організації Соціалістичної партії України. Точніше, не в самій партії, а у відносинах з депутатським корпусом, який на сьогодні присутній. Коли він буде вирішений – невідомо, чи дійдуть вони перемир’я між собою – теж невідомо.

Тож такі конфлікти між основними лідерами в чернігівському політикумі надають великі можливості невеличким політичним партіям, які є менш впливовими, але за цей час вони глибше починають працювати з громадою.

Зараз ми бачимо, як яскраво спалахнула «Свобода» і в місті, і в області. Починає відновлюватися «Рух» – можливо це за рахунок того, що їх інтереси поєднуються з інтересами «Свободи», але ми бачимо активність, бачимо заходи, які вони проводять, виступи лідера Ступака почастішали і стали навіть більш жорсткішими, що для нього нехарактерно, – розповіла пані Соломаха.
Нові сили

На питання щодо появи нових політичних сил у Чернігові Ірина Соломаха підсумувала новини травня.

- Які сили ви вважаєте найбільш перспективними?

- Приїзджав Володимир Семиноженко - презентував нове громадсько-політичне об’єднання, яке створюється «на базі» екс-президента пана Кучми. Паном Семиноженко були представлені навіть нові люди, точніше «нові-старі» люди. Одним з лідерів цього ГПО є Дмитро Попов, що є цікавим нюансом, по відношенню до нього ми не бачимо ніяких питань від Соціалістичної партії, хоча він практично в новому угрупуванні. Тож, напевно, ця політична сила буде нарощувати всій потенціал.

Анатолій Гриценко також вже перебував з візитом в Чернігові. Ми знаємо, що є громадська організація, яку очолює Олександр Ломако, вони працюють останній рік, і тому, підвищуючи свій рейтинг, вони тим самим підвищують і будуть підвищувати рейтинг цього громадського напрямку пана Гриценка.

Найбільш скандальна новина – всі чекають того, хто ж очолить «Фронт змін» пана Яценюка, тому що згідно всеукраїнських соціологічних опитувань ця політична сила має третє місце, найбільш яскраве швидке просування за кількістю людей, які схиляються до неї. Хоча в принципі конкретного бачення, що ж буде являти собою «Фронт змін», немає.

Всі рівняються на лідера Арсенія Яценюка, який молодий, амбітний, він подобається і середньому поколінню, і люди пенсійного віку починають схилятися до нього, оскільки багато з тих діячів, хто при владі або ж в опозиції надоїли вже, чесно кажучи.

Місцеві вибори

Начальник управління зв’язків з громадськістю дала свій проноз на місцеві вибори:

- Згідно із законом вибори мера мають пройти в березні 2010 року. Але до цього часу ми не знаємо, чи будуть внесені зміни до законодавства, «подарують» ще один рік мерам чи не подарують. Проте по тому, що відбувається в нашому місті, ми бачимо, що передвиборчі перегони вже почались умовно.

Вибори до міської ради слід очікувати через рік. Як в нашому місті, так і в нашій державі не можливо говорити, що щось буде саме так. Ми можемо завтра прокинутися – і вже з’явиться новий якийсь шалений указ, оскільки такі радикальні речі завжди відбуваються в державах, де є високий рівень соціальної та економічної нестабільності.

Тобто, в цій ситуації жодна раціонально мисляча людина не скаже, що буде завтра. Будемо сподіватися, що закон переможе хаос, адже навіть поганий закон, якщо він працює, то законні рамки діють.

На сьогоднішній день ми бачимо декілька лідерів:

це наш мер Олександр Соколов, який звичайно буде йти в мери і він має великі шанси;

бачимо на біг-бордах і сітілайтах прізвище пана Савченка, і тут не можна не говорити, що він має певне бажання піти в мери, або сам або когось висуне на цю посаду;

як БЮТ, так і Партія регіонів або будуть висувати свого кандидата, або ж підтримають одного з найрейтинговіших кандидатів на той період – десь за 2 місяці;

окремим табором піде хтось від крайніх правих сил – «Свободи», Руху. Це може бути і кілька кандидатів.

Щодо того, кого буде підтримувати особисто пані Ірина, політолог відповіла, що виходячи із свого досвіду, буду дивитися, що буде реально відбуватися в місті в найближчі 3-4 місяці, а потім зможу висловити чітку свою позицію.

- Свою кандидатуру висувати не планую, оскільки не думаю, що я такого рівня політична особистість і що я маю право висувати себе на таку посаду, - зауважила Ірина Соломаха.

Ольга БАГА, "Високий Вал"

Немає коментарів:

Дописати коментар